Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις συντηρητικές και ιδεοληπτικές αντιλήψεις της προωθεί νομοσχέδιο με τίτλο « Για την Προστασία της Εργασίας» για να ξεγελάσει τους πολίτες, ενώ επί της ουσίας στοχεύει στην αφαίρεση ή στην υπονόμευση κάθε εργασιακού δικαιώματος και με την βούλα του Νόμου παρά τις κάποιες δευτερεύουσες θετικές διατάξεις.
Σαφώς και σήμερα καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα. Μαύρη εργασία, μισή δουλειά – μισός μισθός, ωράριο λάστιχο, απλήρωτες υπερωρίες είναι η νέα πραγματικότητα που μας κληρονόμησε η δεκάχρονη κρίση και ο χρόνος της πανδημίας. Μια πραγματικότητα που πλήττει κυρίως τους νέους. Όμως με το νέο νομοσχέδιο αυτή η δυσάρεστη κατάσταση επιδεινώνεται και επικυρώνεται επίσημα με νομοθετική σφραγίδα της ΝΔ.
Προφανώς χρειάζονται αλλαγές στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης όπου όμως τον κύριο ρόλο θα διαδραματίζουν η γνώση, η υψηλή κατάρτιση, η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και όχι το φθηνό ημερομίσθιο. Είναι μια αντίληψη κοντόφθαλμη αυτή της ΝΔ, που αρνείται να καταλάβει ότι ο ανασφαλής εργαζόμενος δεν είναι παραγωγικός. Χρειάζονται αλλαγές στην νέα εποχή αλλά είναι σημαντικό να γίνουν με προοδευτικό πρόσημο κι όχι με αντιλήψεις κυριολεκτικά κολλημένες στο χθες.
Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο:
– Καταργείται στην πράξη η υποχρέωση συλλογικής σύμβασης για να γίνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
– Καταργεί στην πράξη το 8ωρο και οδηγεί στην άνιση ατομική διαπραγμάτευση εργοδότη- εργαζόμενου. Το 8ωρο μεταβάλλεται σε 10ωρο για να μην πληρωθούν υπερωρίες και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην οικογενειακή ζωή του εργαζόμενου. Εδώ η ΝΔ ξεχνάει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και θέτει νέα εμπόδια στην οικογενειακή ζωή των νέων ανθρώπων.
– Απελευθερώνονται ουσιαστικά οι απολύσεις αφού και να δικαιωθεί ο εργαζόμενος στα δικαστήρια δεν θα επαναπροσλαμβάνεται, απλά αποζημιώνεται.
– Αφαιρεί την δυνατότητα των εργοδοτικών οργανώσεων να διαπραγματεύονται τον κατώτερο μισθό μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό το προνόμιο θα το έχει η κυβέρνηση πιθανόν για να το χρησιμοποιεί ως ρουσφέτι.
– Ακόμη και η στοιχειώδης διασφάλιση με την ψηφιακή κάρτα –δική μας νομοθετική πρόβλεψη και αίτημα της ΓΣΕΕ – δεν θα εφαρμοστεί παρά μόνο πειραματικά όπως εξήγγειλε ο υπουργός.
– Αποδυναμώνει και διαλύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και συνειδητά υποβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας. Προωθεί στην θέση της μια Ανεξάρτητη Αρχή. Είναι αδιανόητο να αφαιρείται από το κράτος η δυνατότητα να ελέγχει την αγορά εργασίας. Θα οδηγηθούμε σε εργασιακή ζούγκλα με τον υπουργό να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Το ΣΕΠΕ πρέπει να αναβαθμιστεί –υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας- ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα αντί της μαύρης εργασίας που σήμερα κυριαρχεί.
– Επιχειρεί την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Για μας την Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, τα συνδικάτα και η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση ήταν, είναι και θα είναι βάθρο της Δημοκρατίας. Οι συνδικαλιστές όμως οφείλουν να μην απαξιώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα με δικές τους άστοχες δράσεις, βάζοντας απέναντι την κοινωνία.
Δυστυχώς η ΝΔ επέλεξε να ξεκινήσει από τα εργασιακά για να εφαρμόσει την ιδεολογική συντηρητική της αντίληψη που προτάσσει το ατομικό έναντι του συλλογικού μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην προοδευτική και τη συντηρητική παράταξη.
Όπως επίσης και την αντίληψη ότι η αγορά ρυθμίζει από μόνη της την λειτουργία της χωρίς να παρεμβαίνει το κράτος. Άλλη μια βασική ιδεολογική μας διαφορά με την ΝΔ. Δηλαδή υποστηρίζουν σοβαρά ότι η αγορά εργασίας θα ρυθμίσει από μόνη της την λειτουργία της, όταν η ανεργία είναι στα ύψη;
Για μας, το Κίνημα Αλλαγής, το κράτος δεν υποκαθιστά την αγορά, όπως πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρέπει να θέτει του κανόνες και να ελέγχει την τήρηση τους, ώστε η αγορά να μην είναι ασύδοτη. Αυτό χρειάζεται να γίνει και σήμερα ώστε να επανέλθουμε στην νέα κανονικότητα με εργαζόμενους που θα απολαμβάνουν πλήρη απασχόληση, θα δουλεύουν 8ωρο, θα πληρώνονται τις υπερωρίες, θα εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα συμμετέχουν σε ένα ισχυρό, υπεύθυνο και αυτόνομο συνδικαλιστικό κίνημα και το κυριότερο θα αισθάνονται την επιχείρηση δική τους αφού οι εργοδότες με την σειρά τους θα καταγράφουν αύξηση της παραγωγικότητας με εργαζόμενους συνεργάτες κι όχι φοβισμένους και ανασφαλείς υπαλλήλους.
Πότε επιτέλους η Πολιτεία θα δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την νέα γενιά και θα της εξασφαλίσει τα χαμένα δικαιώματα στην εργασία, στην δημιουργία οικογένειας και στην ποιότητα ζωής;
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!