Τα επιδόματα ευπρόσδεκτα αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Απαιτείται μόνιμη λειτουργία του κοινωνικού κράτους για τους ευάλωτους, που η Ν.Δ. ούτε θέλει ούτε μπορεί να εφαρμόσει.
Προφανώς ό,τι δίνεται για την ανακούφιση των πολιτών στη μάχη κατά της ακρίβειας είναι ευπρόσδεκτο. Όμως, είναι επίσης αποδεκτό ότι 13 ευρώ το μήνα στα καύσιμα ή 200 ευρώ επιταγή ακρίβειας σε ελάχιστους, δεν λύνουν το πρόβλημα όταν η ακρίβεια εμφανίστηκε από τον Αύγουστο και συνεχίζεται σήμερα με μεγαλύτερη ένταση, επηρεαζόμενη και από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα την ένταση του προβλήματος κι από τον Σεπτέμβριο καθυστερεί στην λήψη αποτελεσματικών μέτρων. Πρόταξε τη μείωση του φόρου γονικής παροχής σε περιουσίες από 150.000,00 -800.000,00 ευρώ, καθώς και τη μείωση του συμπληρωματικού φόρου στην ακίνητη περιουσία για πάνω από 250.000,00 ευρώ, μέτρα που κατά κοινή παραδοχή, δεν αφορούν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτά δεν επηρέασαν το δημοσιονομικό κόστος που μας υπενθυμίζει κάθε τόσο για μέτρα που ανακουφίζουν τους ευάλωτους συμπολίτες μας; Επέλεξε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς σχεδιασμό, αυξάνοντας την ενεργειακή εξάρτηση κατά 25% περισσότερο σε σχέση με άλλες χώρες. Όσο για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ επέλεξε μόνο τους μεγαλοπαραγωγούς αντί για την πρόταση μας για μικρές ενεργειακές κοινότητες, φωτοβολταικά στις στέγες και ενίσχυση του δικτύου διασυνδεσιμότητας.
Ως ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής από τον Σεπτέμβριο καταθέσαμε τις προτάσεις μας, και ζητήσαμε από την κυβέρνηση να μην υποτιμά το πρόβλημα.
Είναι φανερό ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην πολιτική και στη διακυβέρνηση μεταξύ των κομμάτων. Η αριστερά και η Δεξιά δίνουν επιδόματα κάθε τόσο. Τα επιδόματα όμως λειτουργούν επικοινωνιακά, ίσως και ψηφοθηρικά αλλά δεν δίνουν λύσεις ανάλογα με το δημοσιονομικό κόστος.
Η δική μας προσέγγιση, αυτή της σοσιαλδημοκρατίας μιλάει για τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους και ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των ευάλωτων ομάδων όπως πχ. το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει κάνει μια τραγική διαχείριση του θέματος της ανόδου των τιμών ενέργειας. Φυσικά και υπάρχει εξωγενής κρίση, αλλά παράλληλα υπάρχουν ζητήματα που η κυβέρνηση δεν θέλει να τα αγγίξει. Τί γίνεται με τα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών; Μόνο πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός μίλησε για κερδοσκοπία στην αγορά αλλά τι μέτρα πήρε για αυτό η κυβέρνηση του; Εν μέσω πανδημίας δαπάνησε 43 δις. Ενώ βρισκόμαστε στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που δαπάνησε το μεγαλύτερο ποσό, δεν υπάρχει αντίστοιχη ανταπόδοση στο θέμα της ανάκαμψη, όπου η χώρα μας κατατάσσεται στην δωδέκατη θέση. Άρα δεν δόθηκαν με σωστά κριτήρια. Διαβάζουμε ότι αρκετά από αυτά έγιναν καταθέσεις και αύξησαν τις αποταμιεύσεις κάποιων αντί να πέσουν στην αγορά. Τί ελέγχους έκανε η κυβέρνηση για να εντοπίσει αν έπιασαν τόπο οι επιχορηγήσεις της;
Εξαγγέλλει μέτρα από τον Σεπτέμβριο μόνο στα λόγια, κάποια εφαρμόζονται με μεγάλη καθυστέρηση, τον Φεβρουάριο , και κάποια καθόλου, όπως η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες που δεν ψηφίστηκε ακόμη. Τόσο αργά που ακυρώνεται η όποια συνεισφορά στην καταπολέμηση της ακρίβειας.
Επιμένουμε στις προτάσεις μας για άμεση ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που είναι:
1) Πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος.
2) Φορολόγηση των υπερκερδών των λίγων ηλεκτροπαραγωγών.
3) Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.
4) Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα όπως κάνουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
5) Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση της ΓΣΕΕ με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% για το 2022.
6) Ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
7) Συνεχείς ελέγχους στην αγορά για πάταξη κερδοσκοπικών φαινομένων.