Άμεσα λύση για χιλιάδες αγρότες οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τη θεομηνία που έπληξε το Νομό Τρικάλων αλλά κα τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας τις τελευταίες ημέρες.
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τεράστιες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και στην ύπαιθρο.
Πρόσφατα υπήρξαν εκτεταμένες ολοκληρωτικές καταστροφές που τις προκάλεσαν οι ισχυρές νεροποντές αλλά και το χαλάζι σε καλλιέργειες όπως βαμβάκι, σιτάρι κριθάρι, αραβόσιτο και καπνό στις περισσότερες περιοχές του Ν. Τρικάλων.
Ανάστατοι είναι οι καπνοπαραγωγοί και οι καλλιεργητές μηδικής (όλα τα ψυχανθή) και σιτηρών της ευρύτερης περιοχής του νομού Τρικάλων εξαιτίας της παρατεταμένης βροχόπτωσης που θέτει σε κίνδυνο τη μεταφύτεψη του καπνού και συρρικνώνει την παραγωγή των ανωτέρω καλλιεργειών.
Οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις δεν έχουν επιτρέψει να προχωρήσει φυσιολογικά η σπορά και το φύτρωμα του βαμβακιού. Ήδη οι βαμβακοκαλλιεργητές έχουν προχωρήσει τουλάχιστον δυο φορές σε επανασπορά. Η αστάθεια του καιρού που βλέπουμε να συνεχίζεται εγκυμονεί τον κίνδυνο να μείνουν άσπαρτα χιλιάδες στρέμματα, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν δέχεται επανασπορά μετά τις 9 Ιουνίου.
Επιπλέον ένα άλλο που απασχολεί τους παραγωγούς είναι ότι η φετινή παραγωγή στο βαμβάκι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών εκτός της άμεσης επίπτωσης τους στο εισόδημα τους, θα έχουν πιθανές συνέπειες και στην ειδική ενίσχυση βαμβακιού η χορήγηση της οποίας είναι συνδεδεμένη με μια ελάχιστη στρεμματική απόδοση, η οποία ορίζεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομός).
Εκτός βέβαια από τις καταστροφές σε καλλιέργειες έχουμε και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και στη μελισσοκομία. Εγκλωβισμένες στις κυψέλες οι μέλισσες δεν μπορούν να βγουν έξω για να κάνουν συλλογή νέκταρ και γύρης, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Ιδιαίτερα τώρα σε μία περίοδο ανάπτυξης για τα μελίσσια, καθώς υπάρχει μεγάλη μελιτοφορία η οποία βοηθάει στο να αναπτύσσονται. Οι πολλές βροχές όμως ξεπλένουν” το λουλούδι από το νέκταρ και τη γύρη που χρειάζονται..
Η απώλεια εισοδήματος είναι εμφανής και στους εκτροφείς γαλακτοπαραγωγών ζώων, καθώς οι συνεχείς αυξομειώσεις της θερμοκρασίας μειώνουν πολύ την παραγωγή γάλακτος. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, ότι ειδικά στα πρόβατα, η ποσότητα γάλακτος ανά ζώο δεν επανέρχεται. Επιπλέον, οι συνεχείς βροχοπτώσεις δεν επιτρέπουν τη βόσκηση των κοπαδιών, για μείωση του κόστους παραγωγής.
Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση ζητώντας καταγραφή των ζημιών και άμεσες αποζημιώσεις.
Ζητάμε
1) Να γίνουν ΑΜΜΕΣΑ αναγγελίες ζημιάς για όλες τις καλλιέργειες που έχουν πληγεί εξαιτίας των έντονων συνεχών βροχοπτώσεων που πλήττουν το Νομό μας το τελευταίο χρονικό διάστημα.
2) Την άμεση επέμβαση του ΕΛΓΑ για έλεγχο και επισήμανση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τις βροχοπτώσεις και το χαλάζι σε πολλές περιοχές, προκειμένου να υπάρξει άμεση καταγραφή και αποζημίωση στους παραγωγούς για την απώλεια τους εισοδήματός τους.
Ν.Ε. ΠαΣοΚ – Κίνημα Αλλαγής Τρικάλων
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!