Δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρυθμό αύξησης των κρατικών δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη κατά την περίοδο 2012-22 κατατάσσεται η Ελλάδα, η οποία είναι πλέον η 6η χώρα μεταξύ των «27» στις κρατικές δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι ετήσιες κρατικές δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα ανήλθαν το 2022 στο 1 δισ. 581,43 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1 δισ. 40 εκατομμυρίων ευρώ το 2018 (αύξηση 51%) και 731,94 εκατομμυρίων ευρώ το 2012 (αύξηση 116%).
Το 2022 οι κρατικές δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν στο 0,76%, πάνω από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. (0,74%), επίδοση με βάση την οποία η Ελλάδα κατατάσσεται 6η μεταξύ των «27», μετά τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Αυστρία, τη Δανία και την Ολλανδία.
Το 2012 οι κρατικές δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα ανέρχονταν μόλις στο 0,39%, κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (0,69%), επίδοση με βάση την οποία η χώρα κατατάσσονταν 18η μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε.
Η Ελλάδα κατατάσσεται 2η στο ρυθμό αύξησης των κατά κεφαλή κρατικών δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη με άνοδο 129% στα 151,2 ευρώ το 2022 από 66 ευρώ το 2012 (πρώτη η Λετονία που εκκινεί, όμως, από χαμηλότερη βάση).
Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat, ο Τρικαλινός Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας δήλωσε:
«Τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής έρχονται να επιβεβαιώσουν το άλμα που έχει γίνει στον τομέα της έρευνας & Ανάπτυξης κατά την 1η θητεία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η επιλογή της μεταφοράς της αρμοδιότητας για την Έρευνα και την Καινοτομία στο Υπουργείο Ανάπτυξης στην κατεύθυνση στενότερης σύνδεσής της με τις επιχειρήσεις και το ολοκληρωμένο σχέδιο που εφαρμόζεται αποδίδουν ήδη καρπούς.
Έχοντας πλέον καλύτερη θέση στην αφετηρία και με συγκριτικό πλεονέκτημα τους εξαιρετικούς Έλληνες επιστήμονες, προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμά μας για ακόμη θετικότερα αποτελέσματα στην 2η θητεία της Κυβέρνησης με γνώμονα πάντοτε ότι η επένδυση στην Έρευνα & Ανάπτυξη είναι επένδυση σ’ ένα καλύτερο μέλλον, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στο σύνολο της οικονομίας».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!