Η ομιλία του Εισηγητή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σάκη Παπαδόπουλου την 14/10/15 στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το Σ/Ν: “Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”.
«Τι ακριβώς έχει στο μυαλό της η Κυβέρνηση;» διερωτήθηκε συνάδελφος του ΠΑΣΟΚ. Να σας πούμε αγαπητοί συνάδελφοι κάτι πάρα πολύ απλό.
Να υπάρξει η πρώτη θετική αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνονται για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου; Από την πλευρά μας, οι κυριότερες αλλαγές που κάνουν τα αρμόδια Υπουργεία είναι αυτές που αφορούν την ορθολογικοποίηση των προστίμων με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητάς τους. Είναι γεγονός ότι αυτά που ειπώθηκαν από το αρμόδιο Υπουργό, οδηγούν σε αλλαγές στα πρόστιμα, έχετε ένα κείμενο το οποίο έδωσε. Πρέπει να επισημάνουμε ότι:
• Δεν επιβάλλονται αυτοτελή πρόστιμα για μη έκδοση και λήψη αποδείξεων λιανικής πώλησης και λοιπών φορολογικών στοιχείων
• Επιβάλλεται πρόστιμο Φ.Π.Α. για την περίπτωση που ανέρχεται στο 50% το προηγούμενο, και για το οποίο δεν εκδόθηκαν φορολογικά στοιχεία
• Μειώνονται τα πρόστιμα για ανακριβή υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, Φ.Π.Α. παρακρατούμενων
• Μειώνονται τα πρόστιμα για έκδοση και λήψη εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων
• Οι ευνοϊκότερες ποινές ισχύουν και για τις υποθέσεις των προηγούμενων ετών.
Η δεύτερη παρέμβαση αφορά την ενίσχυση του Θεσμικού Πλαισίου για τη φορολόγηση ώστε να αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή, όποιος διαπράττει έγκλημα φοροδιαφυγής τιμωρείται, εδώ έχουμε πάλι μια επανεξέταση από τον αρμόδιο Υπουργό όλου του ποινικού συστήματος που προβλέπεται, έχουμε ακόμη τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, τις ρυθμίσεις του ΕΝΦΙΑ οι οποίες θα γίνουνε, με αλλαγή το 2016, οι ρυθμίσεις που γίνονται για τα ανείσπρακτα ενοίκια, και έγινε αποδεκτή η πρόταση η οποία απευθύνθηκε στη Βουλή και από ενδιαφερόμενους φορείς το πρωί, και είναι ένα ενδεικτικό αγαπητοί συνάδελφοι, πώς ο διάλογος και μέσα στη Βουλή μεταξύ των συναδέλφων, αλλά και με τους αρμόδιους φορείς, μπορεί να συμβάλλει σε θετικές παρεμβάσεις οι οποίες να γίνονται αποδεκτές από την Κυβέρνηση.
Η κατώτατη σύνταξη δεν επηρεάζεται για ασφαλισμένους έως την 01/01/2011. Θεωρείται ότι απέδωσε η ρύθμιση ασφαλιστικής κλίμακας για τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ, μας είπαν μάλιστα και την είσπραξη 9 εκατομμύριων ευρώ και πάνω, που δείχνει πόσο θετικά λειτούργησε μέχρι τώρα, και με όλα αυτά πρέπει να δούμε που αποσκοπεί η ψήφιση του σχεδίου Νόμου. Επειδή έγινε μια αντιπαράθεση η οποία σε ορισμένες στιγμές αδικεί τη Βουλή, θα πρέπει να θυμηθείτε αγαπητοί συνάδελφοι της αντιπολίτευσης ότι για να προωθηθεί η εκταμίευση των 7 δις. από τα 86 συνολικά της νέας σύμβασης οικονομικής ενίσχυσης της χώρας, για να υλοποιηθούν όλα τα έργα που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ, και υπάρχει πια και κοινοτική κάλυψη της εθνικής συμμετοχής, για να αξιοποιηθούν οι προπληρωμές από τα 35 δις. των διαρθρωτικών ταμείων, 20 δις προβλέπονται μέχρι το 2020 για την Αγροτική ανάπτυξη, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε να 3 δις του ESM, τα οποία μπορούν να έρθουν τώρα, για να λειτουργήσει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, για διαφανείς επιλογές Δημοσιονομικής εξυγίανσης, για να υπάρξει συνεχής διαπραγμάτευση των ανοιχτών ζητημάτων, π.χ. για τους αγρότες ή για το φορολογικό, μας είπαν το πρωί οι Υπουργοί και για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα ότι θα έχουμε έναν διαρκή διάλογο, που θα μπορέσει να οδηγήσει σε εκείνες τις ρυθμίσεις που θα εξυπηρετούν την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, για να μας δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουμε στο παράλληλο πρόγραμμα παρεμβάσεων και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, που συμβάλλουν στη διοικητική, παραγωγική, αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, νομίζω ότι μεταξύ των ζητημάτων τα οποία αφορούν τις παρεμβάσεις μας, είναι και η ουμανιστική αλλαγή στην υγεία, με την εμβληματική αλλαγή που ανακοινώνεται και για την οργάνωση του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας, και για τη στήριξη της επείγουσας περίθαλψης με αυτοτελή τμήματα Επειγόντων περιστατικών, και με άλλες παρεμβάσεις, πρέπει να διαπιστώσουμε ότι ο διάλογος στη Βουλή και όλες οι συζητήσεις με τους φορείς βοήθησαν να καταλήξουμε και σε συγκεκριμένες προτάσεις. Πολλές από αυτές έγιναν δεκτές από τον κ. Αλεξιάδη, τον κ. Κατρούγκαλο και τον κ. Πετρόπουλο, τον κ. Παρασκευόπουλο, τον κ. Σπίρτζη, αναμένονται οι παρεμβάσεις και από τον Υπουργό Υγείας, τον κ. Ξανθό, αλλά και από τον Υπουργό Εσωτερικών για τα ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ που πρέπει να εξαιρεθούν από τις διατάξεις του αρ. 13 του Σ/Ν.
Μερικά από αυτά τα ζητήματα που συζητήσαμε είναι η ρύθμιση εντός μηνός της στήριξης των υπερήλικων ανασφάλιστων που είναι ομογενείς. Υπήρξε δέσμευση. Η ρύθμιση για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ για τις κλίμακες που επιλέγουν, μέτρο που θα οδηγήσει σε περαιτέρω έσοδα, και βοήθησε ήδη τους νέους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους νέους γιατρούς, η υιοθέτηση των προτάσεων των Αστυνομικών και των Λιμενικών για αυτοδιαχειριζόμενα ασφαλιστικά επαγγελματικά ταμεία, η υιοθέτηση των προτάσεων του συναδέλφου κ. Μπλιάτκα για κλιμάκωση στη φορολόγηση των ενοικίων από 10έως 40 τοις εκατό, ανάλογα με το ύψος των εισπράξεων από ενοίκια, η υιοθέτηση των προτάσεων να γίνουν δύο οι μήνες στους οποίους θα καταλογίζεται παραβίαση των κανόνων ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η επανεξέταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά, η επανεξέταση της δυνατότητας εκχώρησης στο Δημόσιο των ανείσπρακτων ενοικίων, η δυνατότητα συμψηφισμού των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία με τις συντάξεις που αναμένεται να πάρουν, η επαναδιαπραγμάτευση του προαπαιτούμενου για τις τιμές των γεννοσήμων, εδώ να θυμίσω ότι έγιναν πολύ καλές παρεμβάσεις και από τον κ. Ηγουμενίδη, τον κ. Μαντά, τον κ. Μιχαηλίδη, αλλά, θέλω να το πω αυτό, και από αρκετούς συναδέλφους της αντιπολίτευσης, και νομίζω ότι η τοποθέτηση του κ. Ξανθού πάνω σε αυτά τα ζητήματα θα δίνει ολοκληρωμένη εικόνα.
Συνάδελφοι, ο διάλογος οδηγεί προφανώς σε βελτιώσεις του Σχεδίου Νόμου. Όμως, μόνο η Ένωση Κεντρώων δήλωσε εδώ μέσα στη Βουλή ότι προβληματίζεται για την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου. Το ΚΚΕ δηλώνει πως θα στηρίξει κινήματα για την ανατροπή της πολιτικής της Κυβέρνησης, και το ερώτημα στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού, που υπογράψανε την Τρίτη Μνημονιακή Σύμβαση είναι: Τι ακριβώς θα κάνετε; Λέτε ότι θα καταψηφίσετε. Δεν γνωρίζατε τα 48 προαπαιτούμενα; Θέλετε να μην ψηφιστεί το Σ/Ν που θα οδηγήσει στην πρώτη θετική αξιολόγηση της συμφωνίας; Να σας πω ότι είναι δικό σας πρόβλημα. Γιατί η Βουλή θα σχηματίσει πλειοψηφία. Εμείς θα τα ψηφίσουμε γιατί ακριβώς έτσι πρέπει να γίνει.
Καταλήγοντας: Η πορεία των ελέγχων και των εισπράξεων από τη λίστα Λαγκάρντ είναι πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα. Καθορίζει μαζί με την αντιμετώπιση και των άλλων λιστών, Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν, του λαθρεμπορίου, της φορολόγησης των πλουσίων Ελλήνων που έχουν περιουσία και χρηματοοικονομικά προϊόντα στο εξωτερικό, της διασπάθισης του Δημοσίου χρήματος και της διαφθοράς, της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος, της εισπραξιμότητας του Φ.Π.Α., της επανεξέτασης συμβάσεων με τη SIEMENS, ξεχνάτε αγαπητοί συνάδελφοι πως διέφυγε ο Χριστοφοράκος; Των απαιτήσεων απέναντι στην Volkswagen και των γερμανικών επανορθώσεων καθορίζουν όλα αυτά τη δυνατότητα ισοδύναμων μέτρων για την αντιστάθμιση διατάξεων του Σ/Ν που εμείς θέλουμε να αλλάξουν, θέλουμε να πάρουν τη σωστή τους μορφή, όπως στην φορολόγηση των αγροτών, στο 23% για την ιδιωτική εκπαίδευση, στο 23% για τα νησιά, ένα ζήτημα πάρα πολύ κρίσιμο, γιατί αφορά και την ανταγωνιστικότητα του δικού μας τουρισμού, και που πρέπει αυτά να αντικατασταθούν, γι αυτό η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων του οικονομικού μας επιτελείου και άλλων υπουργών που εμπλέκονται στην εξοικονόμηση πόρων και την εξαφάνιση των συναλλαγών στο να βρεθούν τα έσοδα που θα επιτρέψουν μια πολιτική με αριστερό πρόσημο και κοινωνική ευαισθησία, είναι ζήτημα τεράστιας αξίας. Εμείς θυμόμαστε ότι αυτή η κυβέρνηση δίνει εξετάσεις για την αναγέννηση της χώρας, για να υπάρξει ένα θετικό υπόδειγμα που θα συμβάλει στην αλλαγή των συσχετισμών προς την Ευρώπη που οραματιζόμαστε.