Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη τις προτάσεις για την παρέμβαση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για την Θεσσαλία, όσον αφορά στις επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών του Σεπτεμβρίου.
Αναφορά προς τον κ. Υπουργό εργασίας και τον κ Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατέθεσε η Βουλευτής, Μαρίνα Κοντοτόλη, ζητώντας να απαντήσουν στη Βουλή για τις προτάσεις και τα προγράμματα απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και να μειωθεί το κύμα μετανάστευσης είναι αναγκαίο να υπάρξει στεγαστική συνδρομή για όλους τους πληττόμενους και να δοθεί διευρυμένο επίδομα ανεργίας για όλους τους εργαζομένους που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας των πλημμυρών. Απαραίτητη επίσης, κρίνεται η δημιουργία προγραμμάτων με σκοπό τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας για τουλάχιστον ένα χρόνο και την προώθηση στην απασχόληση των ανέργων.
Ακολουθεί ολόκληρη η Αναφορά:
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς
1. τον κ. Υπουργό Εργασίας
2. τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία».
Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, έχοντας υπόψη της το υπόμνημα της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, το καταθέτει ως Αναφορά προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λάβουν γνώση και να απαντήσουν αναφορικά με τις προτάσεις που θέτει η Ομοσπονδία για τη Θεσσαλία.
Στο υπόμνημα του ΔΣ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ αναφέρεται μεταξύ άλλων:
- Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας, στη χώρα μας. Έχουν χαθεί βασικές υποδομές, όπως γέφυρες, οδικό δίκτυο κλπ.
- Η γεωργική οικονομία έχει καταστραφεί. Κτηνοτροφία και ζωικό κεφάλαιο δεν υπάρχουν.
- Η συρρίκνωση της τοπικής αγοράς εργασίας, εξαιτίας της απώλειας καλλιεργειών, αλλά και η εκροή εργατικού δυναμικού, θα οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά ανεργίας και σε εξωτερική ή εσωτερική μετανάστευση.
Με σκοπό την τόνωση της επιχειρηματικότητας και τη μείωση του κύματος μετανάστευσης προτείνουμε τις εξής δράσεις:
- Ύπαρξη στεγαστικής συνδρομής για όλους τους πληττόμενους και ειδικά για τους αστέγους.
- Επέκταση του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού.
- Διευρυμένο επίδομα ανεργίας για όλους τους εργαζομένους που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας των πλημμυρών.
- Δημιουργία προγράμματος συνεταιρικών και ατομικών επιχειρήσεων.
- Πρόγραμμα με σκοπό τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, για τουλάχιστον ένα χρόνο, σε όσες επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες.
- Κατ’ εξαίρεση πρόγραμμα ΝΘΕ για την προώθηση στην απασχόληση ανέργων, με κύρια ασφάλιση του ΟΓΑ, προερχόμενοι από τις κόκκινες περιοχές, με 100% επιδότηση.
- Γενικό ανοιχτό πρόγραμμα ΝΘΕ 18-67 ετών, με επιδότηση άνω του 70% για όλη τη Θεσσαλία και κατάργηση όλων των υπαρχόντων προγραμμάτων.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.
Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2023
Επισυνάπτεται το υπόμνημα του ΔΣ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ
Η καταθέτουσα Βουλευτής
Κοντοτόλη Μαρίνα
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!