Αναφορά προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, με θέμα «Τόπος Συμφερόντων Υπηρετούντων στο Πυροσβεστικό Σώμα», κατέθεσε ο Ηλίας Βλαχογιάννης.
Στην εν λόγω αναφορά, ο κ. Βλαχογιάννης, εκφράζει την ανησυχία του για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι υπηρετούντες στο Πυροσβεστικό Σώμα, να μετατεθούν στον πραγματικό τόπο συμφερόντων τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 10Α του Π.Δ. 170/1996 οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι υποβάλουν άπαξ (μία φορά) δήλωση προτίμησης της πόλης, στην οποία επιθυμούν να υπηρετήσουν και η οποία λογίζεται, για την εφαρμογή των διατάξεων του παραπάνω Π.Δ., ως πόλη συμφερόντων τους.
Η πραγματική κατάσταση, σήμερα, είναι διαφορετική για αρκετούς από τους υπηρετούντες στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ο δηλωθείς ως «τόπος συμφερόντων», δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή τους κατάσταση.
Αναφέρονται περιπτώσεις πυροσβεστών, ο τόπος συμφερόντων των οποίων άλλαξε λόγω π.χ. γάμου ή διαζυγίου. Παρόλα αυτά, δεν έχουν δικαίωμα τροποποίησης του, με αποτέλεσμα να «εγκλωβίζονται» στον αρχικά δηλωθέντα ως τόπο συμφερόντων, και να χάνουν τη δυνατότητα μετάθεσης στον πραγματικό τόπο συμφερόντων τους.
Η κατάσταση των εν λόγω συμπολιτών μας δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο, αν αναλογιστούμε πως οι κενές θέσεις λιγοστεύουν και τα οικονομικά τους γίνονται όλο και πιο δύσκολα.
Ο κ. Βλαχογιάννης ζητά από τον Υπουργό, να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου οι υπηρετούντες στο Πυροσβεστικό Σώμα να έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν τον τόπο συμφερόντων τους.
Παραθέτουμε την αναφορά, όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων:
Σύμφωνα με το άρθρο 10Α του Π.Δ. 170/1996 (Φ.Ε.Κ. 131 τ.Α΄), «Κανονισμός κατάταξης δοκίμων Πυροσβεστών και μεταθέσεων του πυροσβεστικού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος», όπως τροποποιήθηκε με τα ΠΔ 33 /97, 239/97, 150/98, 239/2000, 145/2002, 168/2003, 86/2005, 17/2006 και 132/2007, ισχύουν τα παρακάτω:
« Οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι, που υπηρετούσαν στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου διατάγματος και δεν είχαν, μέχρι την έναρξη ισχύος του, δηλώσει τόπο συμφερόντων, υποχρεούνταν εντός μηνός από τη δημοσίευση του, να υποβάλουν άπαξ δήλωση προτίμησης της πόλης, στην οποία επιθυμούσαν να υπηρετήσουν και η οποία λογίζεται, για την εφαρμογή των διατάξεων του εν λόγω Διατάγματος, ως πόλη συμφερόντων τους.
Την ίδια υποχρέωση για δήλωση πόλης συμφέροντος έχουν άπαξ και όσοι κατατάσσονται από τότε κι έπειτα στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Η δήλωση υποβάλλεται τον τελευταίο μήνα πριν την αποφοίτηση από την οικεία Σχολή. Όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση εντός της ανωτέρω προθεσμίας θεωρείται η πόλη που υπηρετούν, ως πόλη συμφερόντων τους.
Ως πόλη συμφερόντων ο υπάλληλος δύναται να επιλέξει:
α. Την πόλη γέννησής του, εφόσον σ’ αυτή εδρεύει Πυροσβεστική Υπηρεσία ή την πλησιέστερη προς τον τόπο γέννησής του πόλη στην οποία εδρεύει Πυροσβεστική Υπηρεσία.
β. Την πόλη στην οποία υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του εν λόγω διατάγματος.
γ. Την πόλη στην οποία αποδεδειγμένα με συμβολαιογραφική πράξη έχει ιδιόκτητη κατοικία ο ίδιος ή η σύζυγός του.
Η πραγματική κατάσταση, σήμερα, είναι διαφορετική για αρκετούς από τους υπηρετούντες στο Πυροσβεστικό Σώμα. Δηλαδή, ο δηλωθείς ως «τόπος συμφερόντων», δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή τους κατάσταση.
Αναφέρονται περιπτώσεις πυροσβεστών, ο τόπος συμφερόντων των οποίων άλλαξε λόγω π.χ. γάμου ή διαζυγίου. Παρόλαυτα, δεν έχουν δικαίωμα τροποποίησης του, με αποτέλεσμα να «εγκλωβίζονται» στον αρχικά δηλωθέντα ως τόπο συμφερόντων, και να χάνουν τη δυνατότητα μετάθεσης στον πραγματικό τόπο συμφερόντων τους.
Η κατάσταση των εν λόγω συμπολιτών μας δυσχεραίνεται, αν αναλογιστούμε πως οι κενές θέσεις λιγοστεύουν και τα οικονομικά τους γίνονται όλο και πιο δύσκολα.
Κατόπιν τούτων
ΕΡΩΤΑΤΑΙ οι κ. Υπουργός :
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης των υπηρετούντων στο Πυροσβεστικό Σώμα, να μετατίθενται στον πραγματικό τόπο συμφερόντων τους, δίνοντάς τους το δικαίωμα αλλαγής αυτού, στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων και των αναγκών της Υπηρεσίας.