Ερώτηση προς τους αρμοδίους Υπουργούς (Εσωτερικών, Οικονομίας, Εθνικής Άμυνας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Τουρισμού) κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. και Πρώην Υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας με αφορμή την πρόθεση της Κυβέρνησης να διανείμει πρόσφυγες ανά την επικράτεια και στην περιοχή μας συγκεκριμένα το παλιό Στρατόπεδο «Ζιώγα» στην Καλαμπάκα.
Ο κ. Κ. Σκρέκας αφού κατηγορεί την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για «εγκληματική αδράνεια στο συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα» μιας και «η ΕΕ διέθεσε πόρους στην Ελλάδα ώστε να διαχειριστεί τις πληθυσμιακές ροές. Ωστόσο η απουσία ολοκληρωμένης πολιτικής και σχεδίου στον τομέα, η αδυναμία ανταπόκρισης στις νέες και συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, η έλλειψη εμπειρίας, νηφαλιότητας αλλά και τεχνογνωσίας, κατέστησαν κι αυτά τα μέσα ισχνά», αναφέρεται στη στοχοποίηση της χώρας μας από σειρά κρατών μελών της Ε.Ε.».
«Στο πλαίσιο αυτό» υπογραμμίζει ο κ. Κ. Σκρέκας «ξεκίνησε ήδη μία άτυπη αναφορά και συζήτηση δια στόματος Υπουργών για την προετοιμασία χώρων υποδοχής – φιλοξενίας (Hotspots) προσφύγων ανά Νομό της χώρας, με πιθανότερα σημεία Στρατόπεδα που δε βρίσκονται σε χρήση. Για την περίπτωση του Νομού Τρικάλων μία τέτοια εξέλιξη «φωτογραφίζει» το στρατόπεδο ΖΙΩΓΑ. Πρόκειται για έναν χώρο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα βόρια της Καλαμπάκας και σε άμεση γειτνίαση με τα Μετέωρα, διεθνή τουριστικό προορισμό θρησκευτικού ενδιαφέροντος ενταγμένο στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1988. Έχει δε έκταση 550 στρέμματα και ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο κατά καιρούς αρνήθηκε να το παραχωρήσει προς αξιοποίηση στο Δήμο Καλαμπάκας παρά τις προβλέψεις του Ν. 2745/1999.
Δεδομένου ότι μια πρωτοβουλία για χρήση του Στρατοπέδου ΖΙΩΓΑ δε συνιστά μία «εύκολη λύση» στη λογική της ύπαρξης των απαραίτητων υποδομών, καθώς και απλή διατάραξη του οικιστικού ιστού που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση, αλλά δυνάμει έλκος για ένα Μνημείο της χώρας με απροσδιόριστες συνέπειες για το Τουριστικό Προϊόν της χώρας, της Θεσσαλίας και του Ν. Τρικάλων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Α) Προτίθεται η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το εν λόγω «Στρατόπεδο Ζιώγα» ως χώρο υποδοχής (Hotspot), ταυτοποίησης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών;
Β) Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των χώρων αυτών και ποιες παράμετροι λαμβάνονται υπόψη; Υπάρχει μέριμνα για την αδιατάρακτη λειτουργία των ειδικών χρήσεων γης (π.χ. μνημεία, πολιτιστικοί χώροι, νοσοκομεία, σχολεία κλπ), που βρίσκονται σε εγγύτητα με τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, και σε τί απόσταση από ειδικές χρήσεις γης χωροθετούνται;
Γ) Ειδικά για την περίπτωση χρήσης του πρώην στρατοπέδου ΖΙΩΓΑ ως χώρου φιλοξενίας (Hotspot) προσφύγων, έχει ληφθεί υπόψη η θρησκευτική ιδιαιτερότητα της περιοχής σε σχέση με τον θρησκευτικό προσανατολισμό των προσφύγων και το γεγονός ότι τα Μετέωρα εκτός από Μνημείο αποτελούν και λειτουργικό χώρο θρησκευτικής λατρείας;
Δ) Έχει εκτιμήσει το αρμόδιο Υπουργείο τις επιπτώσεις στο Τουριστικό προϊόν από τη συγκέντρωση προσφυγικών πληθυσμών πλησίον με μνημείο και ποιες είναι αυτές;».