Η Ελληνική κοινωνία και οι πολίτες τα τελευταία χρόνια βιώνουν πολλές μορφές βίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, οι οποίες λόγω της κρίσης έχουν αυξηθεί, με ορατό πλέον τον κίνδυνο η βία να αποτελέσει «αποδεκτό» στοιχείο του συλλογικού κοινωνικού περιβάλλοντός μας. Ένα από τα πεδία συχνής εμφάνισης περιστατικών βίας είναι και ο Αθλητισμός.
Ο Αθλητισμός στην Ελλάδα έχει χάσει την κοινωνική παρεμβατική του χρησιμότητα για τους πολίτες, τόσο σε επίπεδο υγιούς ψυχοσωματικής ωφέλειας, όσο και ψυχαγωγίας. Η αδιαφάνεια των θεσμικών οργάνων που διαχειρίζονται τις Αθλητικές δραστηριότητες είναι σε πλήρη δυσαρμονία με την κοινωνία και τους πολίτες, αφού η αναξιοπιστία δομών, οργάνων και προσώπων είναι καθημερινή. Το φαινόμενο των βιαιοτήτων στις αθλητικές διοργανώσεις και ειδικότερα η βία στον αθλητισμό μεταξύ φιλάθλων και όχι μόνο, αλλά εναντίον δημοσιογράφων και παραγόντων έχει ξεπεράσει τις συνηθισμένες εκφάνσεις της. Από εκπροσώπους της διοίκησης του αθλητισμού μέσω δηλώσεων και αποφάσεων, καλλιεργείται πολλές φορές ένα επικίνδυνο περιβάλλον που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η πολιτική ηγεσία που έχει την ευθύνη της διαμόρφωσης του θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου του αθλητισμού, παραμένει «θεατής» των συμβαινόντων, δέσμια του προβληματικού παραγοντικού αθλητικού κατεστημένου. Οι συνεχείς συρραφές και οι αποσπασματικές αντικαταστάσεις, νόμων και κανονιστικών διατάξεων για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών στον αθλητισμό, ουδεμία βελτίωση έχουν επιφέρει, ειδικότερα σε ότι αφορά στον έλεγχο και την αντιμετώπιση της βίας. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθεί μια Εθνική Πολιτική Στρατηγική για τον Αθλητισμό, που θα αφορά στην κοινωνική ωφελιμότητα και χρησιμότητά του ως σωματικού και ψυχαγωγικού αγαθού όλων των πολιτών.
Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με τη δημιουργία ανεξάρτητης επιστημονικής αρχής από τη Βουλή, η οποία θα έχει την ευθύνη του συντονισμού, της παρακολούθησης και ελέγχου των αθλητικών δραστηριοτήτων και παράλληλα θα προωθεί / καλλιεργεί πρότυπα κοινωνικής αθλητικής κουλτούρας. Η ανεξάρτητη αυτή αρχή σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα συνδιαμορφώνει τα πλαίσια της θεσμικής λειτουργίας του αθλητισμού σε μαζικό, ερασιτεχνικό, ανταγωνιστικό και επαγγελματικό επίπεδο. Επίσης θα είναι σε θέση να προωθεί κοινωνικές δράσεις που θα αφορούν στην παρουσίαση της ωφέλειας των αθλητικών δραστηριοτήτων στους πολίτες, καθώς και τη σημασία και το ρόλο των εκπαιδευτικών, γονέων και αθλητικών παραγόντων ως συμβαλλόμενους λειτουργούς του Αθλητισμού.
Κατόπιν τούτων,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓOΣ
• Προτίθεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση μιας Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό, με ειδικότερο στόχο την καταπολέμηση των φαινομένων βίας;
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!