Ο βουλευτής Ν. Τρικάλων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αθανάσιος Παπαδόπουλος τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την 24/02/16 κατά τη συζήτηση του Σ/Ν «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, Βαθμολογική Διάρθρωση Θέσεων, Συστήματα Αξιολόγησης, Προαγωγών και Επιλογής Προϊσταμένων (Διαφάνεια – Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης)».
Η ομιλία
Θα ήθελα να πω δυο λόγια κι εγώ, για ακραίες συμπεριφορές που συνέβησαν και στα Τρίκαλα από κάποιους που νομίζουν ότι με απειλές θα μας τρομάξουν για το πώς θα εκφράσουμε τη συνείδησή μας.
Τούτη τη δύσκολη περίοδο για τον λαό και τη χώρα δεν έχουμε κανένα δικαίωμα οι Βουλευτές να μην ρωτάμε τη συνείδησή μας για το τι θα κάνουμε, για το τι ωφελεί τον λαό και τη χώρα, για το τι είναι προτιμότερο, όταν έχουμε επίγνωση των διλημμάτων που μπαίνουν.
Και αν το καλοκαίρι μερικοί από εμάς -και εγώ μαζί- είχαμε κάποιους ενδοιασμούς για τις επιλογές που κάναμε, είχαμε ερωτήματα, απαντούσαμε ότι κάθε τι άλλο θα ήταν χειρότερο για τον λαό και τη χώρα, τώρα με την έκρηξη του προσφυγικού προβλήματος στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στην Ευρώπη κατανοούμε πάρα πολύ καλά ότι αυτό που κάναμε ήταν μια σωστή επιλογή, γιατί υπάρχει πια η πρώτη κυβέρνηση στην ενωμένη Ευρώπη, η οποία με τον Πρωθυπουργό της κάνει το προσφυγικό πρόβλημα ευρωπαϊκό πρόβλημα, αποφασίζει με βάση τoν ανθρωπισμό, τον ουμανισμό, την αλληλεγγύη αντί του ακραίου ωφελιμισμού που βάζουν άλλες πλευρές και δείχνει έναν δρόμο για την Ευρώπη που πρέπει να οικοδομήσουμε.
Το σχέδιο νόμου συνεχίζει τις τολμηρές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην αναγέννηση μιας κατεστραμμένης χώρας με τεράστιες, όμως, δυνατότητες. Πρόκειται για μια σοβαρή μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, εντελώς αναγκαία για να άρει συσσωρευμένες παθογένειες και να υπηρετήσει το παράλληλο προς τα σαράντα οκτώ προαπαιτούμενα των δανειστών κυβερνητικό πρόγραμμα συνολικής ανασυγκρότησης, που ξεκίνησε με την ΠΝΠ και κορυφώθηκε με τη ψήφιση του σχεδίου νόμου για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.
Ακούσαμε με προσοχή την κριτική στελεχών της Αντιπολίτευσης για τις τομές που γίνονται και κυρίως για το ποιους θα περιλαμβάνει το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, για τον ρόλο των γενικών γραμματέων, για τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων και τον τρόπο αξιολόγησης και πολλά άλλα στη συνέχεια.
Με εντυπωσίασε η άποψη του κ. Γεωργαντά να γίνονται διοικητές στα νοσοκομεία όσοι περιλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο, το οποίο κατά τη γνώμη του οφείλει να εμπλουτιστεί και με στελέχη του ιδιωτικού τομέα. Δεν γνωρίζω αν έχετε προσέξει τα κριτήρια, τα οποία θέτει η δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία.
Θα διαπιστώσετε ότι τα κριτήρια που απαιτούνται είναι όλα εκείνα που ήδη συζητούνται και εδώ και ήδη προτάθηκαν: η γνώση του αντικειμένου, η επιστημονική και διοικητική επάρκεια, οι ειδικές σπουδές, η συνεργασία με τους ασθενείς και τους δημόσιους λειτουργούς της υγείας, η ανιδιοτέλεια, η υπηρέτηση της υγείας ως δημόσιου αγαθού.
Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν πάνω από χίλιοι υποψήφιοι να διοικήσουν τα νοσοκομεία της χώρας και σε αυτούς περιλαμβάνονται και στελέχη του ιδιωτικού τομέα υγείας, στελέχη που αποφοίτησαν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στελέχη με μεταπτυχιακά στην οργάνωση και διοίκηση υπηρεσιών υγείας, στην οικονομία της υγείας, αυτοδιοικητικά στελέχη που προτείνατε να περιληφθούν στο Μητρώο και στελέχη που κρίθηκαν πρόσφατα από την Επιτροπή Αξιολόγησης και δεν συγκαταλέγονται στους δώδεκα από τους εβδομήντα έναν διοικητές που υπήρχαν και έχουν παραμείνει.
Ξέρουμε ότι θα κριθούμε και εμείς για τις επιλογές που θα κάνει το Υπουργείο Υγείας μετά τις εκθέσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης, όμως ήδη υπάρχει μια ποιοτική διαφορά από την επιλογή του 4-2-1 της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Μερικοί όμως έχουν το θράσος να ξαναγυρνάνε στον τόπο του εγκλήματος, όπως έκαναν μερικοί που τόλμησαν να βγάλουν και μαύρη βίβλο για τα ζητήματα της υγείας, στην οποία δυστυχώς πρωταγωνιστεί ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Εμείς θα αποδείξουμε ότι έχουμε μια εντελώς διαφορετική πολιτική συμπεριφορά. Θέλουμε να δείξουμε ότι και στην αξιολόγηση των προϊστάμενων διευθύνσεων στα νοσοκομεία, όπου δώσαμε μια πρόταση να δοθεί έμφαση στα ποιοτικά κριτήρια και όχι σε εκείνα της προϋπηρεσίας σε θέση προϊσταμένων, τις οποίες το κομματικό και πελατειακό κράτος το οποίο παραλάβαμε, τις έδινε στους ημέτερους της πολιτικής εξουσίας και νομίζουμε ότι μπορεί πραγματικά να αντικατασταθεί με τις προτάσεις αυτές σε νομοτεχνική βελτίωση το άρθρο 29.
Οφείλουμε, λοιπόν, καταλήγοντας να υπερασπίσουμε την τολμηρή διοικητική μεταρρύθμιση που αποτελεί μέρος του εναλλακτικού μας σχεδίου παραγωγικής, διοικητικής αναπτυξιακής ανασυγκρότησης του παράλληλου κυβερνητικού προγράμματος, που ορισμένους τους δαιμονίζει.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!