Ερώτηση κατέθεσε ο Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, προς τον Υπουργό ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, στις 22-11-2013, με θέμα «ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ»
Στην ΕΡΩΤΗΣΗ με Α.Π.: 4151/22-11-2013 ζητά από τον Υπουργό να διευρύνει το σύνολο των φοιτητών οι οποίοι δικαιούνται μετεγγραφής σε Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της πόλης στην οποία σπουδάζει αδερφός ή αδερφή τους.
Ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, αναγνωρίζει την προσπάθεια του Υπουργού να προχωρήσει στη θέσπιση διατάξεων που σκοπό έχουν τη διευκόλυνση οικονομικά ασθενών κοινωνικών ομάδων, και οι οποίες αντιμετωπίζονται θετικά από το κοινωνικό σύνολο.
Εντούτοις, μεγάλη μερίδα ενδιαφερομένων, αποκλείονται των ευνοϊκών ρυθμίσεων, λόγω αύξημένων, σύμφωνα με το νόμο εισοδημάτων. Πρόκειται κυρίως, για μισθωτούς και ιδιαίτερα για ζεύγη δημοσίων υπαλλήλων.
Τονίζει, επίσης τα παρακάτω:
1) οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αποτελούν την κατά τεκμήριο πιο συνεπή ομάδα φορολογουμένων πολιτών, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να αποκρύψουν τα νόμιμα από το μισθό τους εισοδήματα. Το γεγονός αυτό τους δημιουργεί αίσθημα αδικίας, καθώς νοιώθουν πως τιμωρούνται για τη συνέπειά τους, αφού βάσει του νόμου θεωρούνται «έχοντες» και υψηλόμισθοι με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων.
2) η δυνατότητα μετεγγραφής ενός φοιτητή ή σπουδαστή σε Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. της πολής στην οποία σπουδάζει ο αδελφός ή η αδελφή του, αποτελεί σημαντική ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, χωρίς αντίστοιχο δημοσιονομικό κόστος.
Λόγω τον παραπάνω ζητά από τον Υπουργό να αυξήσει το όριο του ετήσιου κατά κεφαλήν εισοδήματος, τουλάχιστον στις 10.000 ΕΥΡΩ, μετά την αύξηση από τις 7.500 στις 9.000 ΕΥΡΩ.
Παραθέτουμε την ΕΡΩΤΗΣΗ, όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.
ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Με το Ν. 4186/2013, επιχειρήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, διεύρυνση της βάσης των φοιτητών οι οποίοι δικαιούνται μετεγγραφής, μέσω της αύξησης του ορίου του ετήσιου κατά κεφαλήν εισοδήματος από τις 7.500 στις 9.000 ΕΥΡΩ και άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων. Για πρώτη φορά, το Υπουργείο προχώρησε, με ευαισθησία, στη θέσπιση διατάξεων που σκοπό έχουν τη διευκόλυνση οικονομικά ασθενών κοινωνικών ομάδων. Οι διατάξεις, αυτές αντιμετωπίστηκαν θετικά από το κοινωνικό σύνολο.
Εντούτοις, μεγάλη μερίδα ενδιαφερομένων, αποκλείονται των ευνοϊκών ρυθμίσεων, λόγω αύξημένων, σύμφωνα με το νόμο εισοδημάτων. Πρόκειται κυρίως, για μισθωτούς και ιδιαίτερα για ζεύγη δημοσίων υπαλλήλων. Οι εν λόγω συμπολίτες μας, και δεδομένου ότι έχουν δυο σπουδάζοντα τέκνα, είναι λογικό να έχουν προϋπηρεσία περί τα 25 έτη, με αποτέλεσμα οι ετήσιες αποδοχές τους να ξεπερνούν τις 36.000 ΕΥΡΩ, ποσό που αποτελεί και το όριο για μια τετραμελή οικογένεια.
Πρέπει να τονισθεί, ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αποτελούν την κατά τεκμήριο πιο συνεπή ομάδα φορολογουμένων πολιτών, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να αποκρύψουν τα νόμιμα από το μισθό τους εισοδήματα. Το γεγονός αυτό τους δημιουργεί αίσθημα αδικίας, καθώς νοιώθουν πως τιμωρούνται για τη συνέπειά τους, αφού βάσει του νόμου θεωρούνται «έχοντες» και υψηλόμισθοι με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων.
Η δυνατότητα μετεγγραφής ενός φοιτητή ή σπουδαστή σε Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. της πολής στην οποία σπουδάζει ο αδελφός ή αδελφή του, αποτελεί σημαντική ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, χωρίς αντίστοιχο δημοσιονομικό κόστος.
Κατόπιν τούτων
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός :
Αν προτίθεται, εν όψει της αναμενόμενης σχετικής Υπουργικής Απόφασης, να αυξήσει το όριο του ετήσιου κατά κεφαλήν εισοδήματος, τουλάχιστον στις 10.000 ΕΥΡΩ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα μετεγγραφής σε περισσότερους αδελφούς φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις, αποκαθιστώντας το αίσθημα δικαιόυ στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.