Παραθέτουμε την ομιλία του Βουλευτή Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλη Ταμήλου, για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014:
Στην ιστορική διαδρομή της χώρας μας συναντήσαμε πολλές φορές –μπορώ να πω συνεχώς συναντούμε- σταυροδρόμια.
Στις 17 Ιουνίου του 2012 ο ελληνικός λαός επέλεξε μια πολιτική λύση. Επέλεξε να ακολουθήσει μια διαδρομή σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Επέλεξε, λοιπόν, τη δύσκολη πορεία μέσα από το ευρώ, μέσα από την Ευρωζώνη για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την επίλυση των προβλημάτων. Αυτόν το δύσκολο δρόμο τον επιλέξαμε και σήμερα, λοιπόν, είμαστε στην πρώτη αποτίμηση του έργου των προηγούμενων χρόνων αν αυτή η πορεία μας ήταν σωστή μέχρι τώρα και αν εξασφαλίζεται ότι στο μέλλον θα μας βγάλει από το αδιέξοδο.
Αγαπητοί συνάδελφοι, παρά το γεγονός ότι δεν είμαι παλιός Βουλευτής, έχω εμπειρία από Προϋπολογισμούς ως δήμαρχος. Θέλω να πω ότι η μεγάλη αδυναμία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης σε όλα της τα επίπεδα ήταν διαχρονικά η διαφορά μεταξύ σχεδιασμού και υλοποίησης των Προϋπολογισμών.
Η σύνταξη ενός Προϋπολογισμού ήταν πάντοτε ένα ευχολόγιο, όπου η εκάστοτε κυβέρνηση ή η εκάστοτε τοπική κυβέρνηση προσπαθούσε να στριμώξει όλα τα αιτήματα των φορέων και έτσι διαχρονικά είχαμε αποκλίσεις που υπερέβαιναν ακόμη και το 5%, όπως έγινε στην τετραετία 2001-2003 επί θητείας του κ. Σημίτη, όπου η απόκλιση μεταξύ Προϋπολογισμού και υλοποίησης ήταν πάνω από 5%.
Μετά, στην Κυβέρνηση Καραμανλή, όπως δείχνουν τα στοιχεία, μειώθηκε αυτή η απόκλιση γύρω στο 4% και για πρώτη φορά το 2012, αγαπητοί συνάδελφοι, η απόκλιση μεταξύ ψηφισθέντος Προϋπολογισμού του 2012 και Απολογισμού που θα κλείσει το 2012 θα είναι κάτω από 2%. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι για πρώτη φορά, ο Προϋπολογισμός της Ελλάδος έγινε αξιόπιστος. Σημαίνει, δηλαδή, ότι αυτά που γράφονται μέσα θα γίνουν και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση για την πολιτική ηγεσία της χώρας, να πιστέψει κάποια στιγμή ο ελληνικός λαός ότι αυτά που λέγονται εδώ μέσα στο Κοινοβούλιο, αυτά που λένε οι διάφοροι αξιωματούχοι της Κυβέρνησης πραγματικά τα λένε και γίνονται.
Όμως, ο Προϋπολογισμός εκφράζει και πολιτικές οι οποίες πρέπει να δείχνουν το δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Εδώ θέλω να σταθώ για να δείξω ότι πραγματικά αυτός ο Προϋπολογισμός δεν είναι Προϋπολογισμός λιτότητας, όπως λέει η Αντιπολίτευση, αλλά ένα αναγκαίο βήμα για τη διασφάλιση της πορείας σε ένα ασφαλέστερο μέλλον.
Επιγραμματικά, λοιπόν, τα έχουν πει ο Υπουργός και οι Εισηγητές, ότι προβλέπει έξοδο από την ύφεση, από το -4% στο +0,6%, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο ύψος των 3 δισεκατομμυρίων, το οποίο σημαίνει ότι σταδιακά μπορούμε να φτάσουμε στα 6 δισεκατομμύρια, που είναι οι ετήσιοι τόκοι που πρέπει να πληρώνουμε. Άρα, λοιπόν, να μη δανειζόμαστε άλλα λεφτά για να πληρώνουμε τους τόκους μας στο μέλλον. Δείχνει ότι το Ισοζύγιο Εξωτερικών Συναλλαγών για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έγινε πλεονασματικό, ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 2% περίπου και είναι σχεδόν 0%, σταθερός, αποκλιμακώνοντας τις τιμές για τον καταναλωτή. Δείχνει ότι το κόστος δανεισμού, που μειώθηκε μεσοσταθμικά στο 2,6%, βοηθάει από τόκους 12,2 δισεκατομμυρίων να πάμε στα 6,1 δισεκατομμύρια, άρα, λοιπόν σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό του ΑΕΠ και του Προϋπολογισμού μας. Ενδεικτικά, λοιπόν, είναι μόλις το 11% του ετήσιου Προϋπολογισμού.
Τέλος -δεν θα πω άλλα στοιχεία- παρά την κρίση, ο Προϋπολογισμός προβλέπει δημόσιες επενδύσεις 6,65 δισεκατομμυρίων, δηλαδή, 12% του Προϋπολογισμού. Σε αυτή την κρίση που περνάμε, το να διαθέτουμε 12% για δημόσιες επενδύσεις -έστω και αν αυτά είναι συγχρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, βγαίνουν, όμως, από την τσέπη μας- είναι πολύ σημαντική προϋπόθεση για μια ανάπτυξη.
Επομένως, θέλω να πω ότι αυτή η πορεία κρίνεται θετική για μένα. Νομίζω ότι πρέπει να εμμείνουμε πάνω στη σταθεροποίηση και στην αξιοπιστία του ελληνικού κράτους, γιατί έτσι μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτά όλα σιγά-σιγά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Η ανάπτυξη χρειάζεται κεφάλαια. Τα κεφάλαια για να έλθουν στην Ελλάδα χρειάζεται αξιόπιστη Ελληνική Κυβέρνηση και αξιόπιστο πολιτικό και τραπεζικό σύστημα.
Έτσι λοιπόν, με χρήματα που θα έλθουν απ’ έξω, ελληνικά ή ξένα, αλλά και δημόσιες επενδύσεις από το ΕΣΠΑ θα μπορέσει να καταπολεμηθεί η ανεργία, που παραμένει ο πρώτος στόχος για τα επόμενα χρόνια της Κυβέρνησής μας.
Όλα αυτά λοιπόν θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.
Θέλω να κλείσω με μία αναφορά στη Θεσσαλία.
Κύριε Υπουργέ και αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς στη Θεσσαλία, μία περιοχή με επτακόσιες χιλιάδες κατοίκους, εκτός από τη συμμετοχή μας στο μνημόνιο και στα βάρη, έχουμε δρομολογήσει ορισμένα μεγάλα έργα. Ένα απ’ αυτά είναι σε εξέλιξη τώρα. Είναι η υπόθεση για τη συνέχιση μέρους του αρχικού δρόμου Ε-65. Είναι –και εκφράζω την αγωνία των κατοίκων του Νομού Τρικάλων, αλλά πιστεύω και άλλων- ένα από τα σημαντικότερα έργα που θα δείξουν σε μας ότι μπορούμε πλέον να ελπίζουμε στο μέλλον σε μία καλύτερη ανάπτυξη.
Άρα, λοιπόν, ζητούμε από την Κυβέρνηση, μαζί με τον Προϋπολογισμό, να υλοποιηθούν τα έργα που έχουν προγραμματιστεί. Πιστεύω ότι η Θεσσαλία και ο Νομός Τρικάλων είναι μέσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, προκειμένου οι περιοχές μας να ξεφύγουν από την ύφεση, να μπορέσουν να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση και να μπορούμε να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον.
Γι’ αυτό λοιπόν, ψηφίζω τον Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης του 2014, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνησή μας.