Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Βουλευτή Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. και Πρώην Υπουργού κ. Κώστα Σκρέκα φιλοξένησε η έγκριτη εφημερίδα «Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ» στο φύλλο του Σαββάτου. Ο κ. Κ. Σκρέκας στάθηκε ιδιαίτερα στην φοροκαταιγίδα που επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και υπογράμμισε ότι «η οικονομία και ο λαός δεν αντέχουν νέους φόρους. Μόλις το περίπου 50% των φόρων που επιβάλλονται σήμερα εισπράττονται. Χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα στηρίζεται στην επίσπευση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, και θα δώσουν πνοή στην ελληνική οικονομία για να βγει από τον σημερινό φαύλο κύκλο». Κάνει λόγο για «χαμένη εθνική κυριαρχία και εθνική αξιοπρέπεια» αναφερόμενος στο νέο υπερ-Ταμείο και χαρακτηριστικά λέει ότι «Το υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αποτελεί δημιούργημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο οποίο ουσιαστικά εκχωρείται το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της χώρας για διάστημα 99 ετών. Αποτελεί πρωτοφανές πλήγμα στην εθνική κυριαρχία και την εθνική αξιοπρέπεια». Ο κ. Κ. Σκρέκας ασκεί δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για τον «κόφτη» και την μη υλοποίηση στόχων, ενώ εκτιμά ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα δρομολογηθούν σύντομα και θα είναι ραγδαίες.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Αποτυχία στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος που υιοθέτησε η κυβέρνηση και ενεργοποίηση του «κόφτη», προβλέπει ο Κώστας Σκρέκας, αφού όπως επισημαίνει η αύξηση της φορολογίας θα οδηγήσει σε αδυναμία είσπραξης των φόρων και σε μείωση των εσόδων. Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, εκτιμά ότι σύντομα να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις γιατί οι κυβερνητικοί βουλευτές δύσκολα θα σηκώσουν το βάρος της ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη που θα ακολουθήσει την αποτυχία της πολιτικής τους και υποστηρίζει πως «ο επίλογος αυτής της κωμικοτραγικής κυβέρνησης έχει αρχίσει να γράφεται».
Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσιούφο
Κύριε Σκρέκα, η αξιολόγηση κλείνει. Εσείς, η ΝΔ εννοώ, εκφράζεται την πεποίθηση ότι με το μείγμα των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση, το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Τι σας δημιουργεί αυτή τη βεβαιότητα; Και τέλος πάντων, αν επαληθευτεί η πρόβλεψή σας, τι μέλλει γενέσθαι; Μια ακόμη χαμένη τριετία και ένα νέο μνημόνιο;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκληρώνοντας την τελευταία αξιολόγηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας, μετά την αστάθεια που εκείνη έφερε στη χώρα 15 μήνες τώρα. Το μείγμα των μέτρων όμως που ψήφισαν, όπως η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, της εισφοράς αλληλεγγύης, των ασφαλιστικών εισφορών και των έμμεσων φόρων που κυρίως πλήττουν τα λαϊκά στρώματα, έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει δύο φορές. Την πρώτη φορά με το πρώτο μνημόνιο της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, και τη δεύτερη μόλις πριν ένα χρόνο, το 2015, όπου πάλι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έλαβαν μέτρα περίπου 1,6 δισ. ετησίως, όπως την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% σε βασικά είδη ανάγκης και στην εστίαση, και τελικά εισέπραξαν 700 εκατ. λιγότερα έσοδα σε απόλυτους αριθμούς, σε σχέση με το 2014.
Όταν η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή μεγαλώνουν έτι περαιτέρω τον τελευταίο χρόνο, λόγω της χαλάρωσης των ελέγχων από την παρούσα κυβέρνηση, και της οικονομικής ασφυξίας που έφερε η άφρονα πολιτική τους, το να αυξάνει κάποιος τους φόρους και τις εισφορές ακόμη περισσότερο, σπρώχνει και όποιους έχουν απομείνει να πληρώνουν στην αναζήτηση τρόπων αποφυγής φορολόγησης. Γι’ αυτό οι δανειστές επέβαλαν τον δημοσιονομικό κόφτη. Γιατί δίνουν μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας στην είσπραξη των εσόδων.
Στον αντίποδα των κυβερνητικών μέτρων, η ΝΔ προτείνει ένα άλλο μείγμα πολιτικής το οποίο υποστηρίζετε ότι μέσω της μείωσης των δαπανών και των φόρων, θα μπορέσετε να προσελκύσετε επενδύσεις, ώστε να «τρέξει» η οικονομία με ρυθμούς ανάπτυξης 4% την επόμενη πενταετία, υπό την προϋπόθεση ότι οι εταίροι μας θα δεχθούν πλεονάσματα της τάξεως του 2%. Ας τα δούμε ένα- ένα. Κατ΄ αρχάς, ποιες δαπάνες σκοπεύετε να μειώσετε, όταν περίπου το 70% των κρατικών δαπανών αφορά μισθούς και συντάξεις;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η οικονομία και ο λαός δεν αντέχουν νέους φόρους. Μόλις το περίπου 50% των φόρων που επιβάλλονται σήμερα εισπράττονται. Χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα στηρίζεται στην επίσπευση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, και θα δώσουν πνοή στην ελληνική οικονομία για να βγει από τον σημερινό φαύλο κύκλο. Δεν ξέρω αν έχει πια μεγάλη σημασία αφού, είναι πια παρελθόν, αλλά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε από το 23% στο 13% (που τώρα αυξήθηκε στο 24%) τα έσοδα αυξήθηκαν. Άρα αποδεικνύεται ότι η σταδιακή μείωση φόρων με ταυτόχρονη βελτίωση του ελέγχου της αγοράς οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα. Το αντίθετο πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.
Η Νέα Δημοκρατία έχοντας υλοποιήσει ένα άνοιγμα στην κοινωνία, με προσέλκυση νέων έμπειρων στελεχών υψηλής εξειδίκευσης και δεξιοτήτων, εκπονεί ένα συνολικό πρόγραμμα που έχει σα στόχο την άμεση αποκλιμάκωση της ανεργίας, και την αύξηση του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, μέσω της επίτευξης μακρόχρονης και βιώσιμης ανάπτυξης. Οι αρχικοί 25 άξονες του νέου προγράμματος τέθηκαν προς διαβούλευση στο τελευταίο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και είναι αναρτημένοι στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος. Μετά από έξι χρόνια κρίσης η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας είναι έτοιμη να διαρραγεί και η τεράστια ανεργία είναι καταλύτης. Είναι άμεσα επιτακτικό ένα γενναίο κοινωνικό συμβόλαιο για την άμεση αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Η πρότασή σας θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την προσέλκυση επενδύσεων. Τι εργαλεία σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις και να γίνει η Ελλάδα ένας ασφαλής επενδυτικός «προορισμός»;
Για να έρθει η ανάπτυξη χρειάζονται επενδύσεις, χρειάζεται ρευστότητα, χρειάζεται ενίσχυση και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, μέσα από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με δίκαιους συντελεστές και κίνητρα, απλοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας, ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις με αποκορύφωμα την κατάργηση της υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας σε 897 επαγγέλματα, μετά από προσεκτική μελέτη, τον Νοέμβριο του 2014, μια υπουργική απόφαση που συνυπέγραφε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης. Προς το παρόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ασχολείται με προσέλκυση νέων επενδύσεων. Ασχολείται με την επινόηση δήθεν ταξικών εχθρών με λόγια φανατισμού και διχασμού.
Με αφορμή τη θέσπιση του υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε πρόσφατα ότι η ΝΔ συμφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά διαφωνεί με τον τρόπο λειτουργίας και τη χρονική διάρκεια του υπερ-Ταμείου. Ποιες αποκρατικοποιήσεις θα προωθούσε μια κυβέρνηση της ΝΔ; Μπορεί π.χ. να ιδιωτικοποιηθεί η ενέργεια, το νερό ή οι αστικές συγκοινωνίες;
Το υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αποτελεί δημιούργημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο οποίο ουσιαστικά εκχωρείται το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της χώρας για διάστημα 99 ετών. Αποτελεί πρωτοφανές πλήγμα στην εθνική κυριαρχία και την εθνική αξιοπρέπεια. Το θέμα δεν είναι αν θα αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, που φυσικά θέλουμε να αξιοποιηθεί, αφού δεν μπορεί να λιμνάζει, να μην προσφέρει τίποτε στο κοινωνικό σύνολο και να έχουμε 1,2 εκατ. ανέργους. Δεν είναι δυνατό όμως η κυβέρνηση να δημιουργεί ένα υπερ-Ταμείο που από τα πέντε μέλη τα δυο μέλη θα είναι ξένοι και όχι Έλληνες πολίτες και το τρίτο μέλος θα εγκρίνεται από τους δανειστές. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν αυτό γινόταν επί ΝΔ. Θυμηθείτε μόνο ότι ο αντιπολιτευόμενος τότε ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για ξεπούλημα της χώρας από το ΤΑΙΠΕΔ, ο δε κ. Καμμένος για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν πως θα ακυρώσουν την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και πριν από δύο εβδομάδες την ψήφισαν. Το ΤΑΙΠΕΔ είχε αναλάβει την αξιοποίηση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, συγκεκριμένες εταιρείες και ακίνητα, που μέσα από τη διαδικασία της αξιοποίησης και της μόχλευσης σημαντικών κεφαλαίων, θα μπορούσαν να εκσυγχρονίσουν και να εξορθολογήσουν τη λειτουργία τους και έτσι να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.
Θα ήθελα, τέλος, ένα σχόλιό σας για όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τη ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα στα πολιτικά να διατηρούν off shore εταιρείες. Σε τι αποσκοπούσε, κατά την άποψή σας, η κυβέρνηση. Γιατί έφτασε στην καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών σε κάθε εταιρεία του εξωτερικού;
Τους τελευταίους δεκαέξι μήνες, οι Έλληνες γίνονται μάρτυρες της κατάρρευσης των διαφόρων επιχειρημάτων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τελευταίο το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα. Αφού αρχικά νομοθέτησαν τη δυνατότητα σε πολιτικά πρόσωπα να κατέχουν μετοχές σε υπεράκτιες (off shore) επιχειρήσεις, προχώρησαν στη συνέχεια σε ακύρωση της προηγούμενης απόφασής τους κάτω από την τεράστια πολιτική και κοινωνική κατακραυγή. Προβλέπω ότι θα δούμε και άλλα τέτοια ευτράπελα από την πιο ανειλικρινή και λαϊκίστικη κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο, μετά τη μεταπολίτευση. Εκτιμώ ότι ο επίλογος αυτής της κωμικοτραγικής κυβέρνησης έχει αρχίσει να γράφεται.
Η κυβέρνηση δεν θα αντέξει την αποτυχία της πολιτικής της
Με κάθε ευκαιρία τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και όλα τα στελέχη του κόμματός σας, επισημαίνετε ότι το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες παραμένει ενεργό. Με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, πότε, κατά την άποψή σας, ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις ή ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον που μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές;
Η μνημειώδης αποτυχία και κατάρρευση των τεράστιων αλλά ψεύτικων υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ διόγκωσε το πρόβλημα εμπιστοσύνης του λαού προς τους πολιτικούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Μίλησε για «συμφωνία αλήθειας». Η χώρα σήμερα ταλανίζεται επικίνδυνα και ζει τη φαυλότητα σκληρών μέτρων που οδηγούν σε ύφεση, διογκώνουν τις χρόνιες παθογένειες της οικονομίας, οδηγούν τους ανθρώπους σε απόγνωση και τη χώρα σε τέλμα. Η χώρα πια χρειάζεται μια άλλη πολιτική, αλλά πριν απ’ όλα χρειάζεται μια ειλικρινή, υπεύθυνη και αποτελεσματική κυβέρνηση που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα. Μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου επισημοποιήθηκε ότι ο εκτροχιασμός των εσόδων θα ενεργοποιήσει τον δημοσιονομικό προσαρμοστή. Οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δύσκολα θα σηκώσουν το βάρος της ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη που θα ακολουθήσει την αποτυχία της πολιτικής τους».
Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;;; Ποιό είναι αυτό το “γενναίο συμβόλαιο για την Ελλάδα”;;; Για παράδειγμα στην Ευρώπη λένε: “Θα πάρουμε σύνταξη γήρατος άπαντες στα 67!!! Και αυτό τηρείται κατά γράμμα. Άλλο παράδειγμα: “Το δημόσιο δεν είναι τσιφλίκι των βουλευτών”. Άλλο δημόσιο και άλλο πολιτικός!!! Λένε επίσης: “Στην άκρη οι πολιτικές μας μπροστά στο συμφέρον της Πατρίδας μας”. Εσείς τι εννοείτε λοιπόν για να καταλάβουμε και εμείς, ώστε να γνωρίζουμε στις εκλογές ποιό κόμμα μπορεί να κάνει το λιγότερο κακό στην Ελλάδα!