«Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ απέχουν από το εκτιμητικό τους έργο εδώ και 3 μήνες καθότι θεωρούν αδύνατη την υλοποίησή του με την υπάρχουσα νομοθεσία (ν.4336/2015) που περιορίζει τις μετακινήσεις τους και μειώνει σημαντικά τις απολαβές τους. Μάλιστα, το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΑ ανακοινώνει εντονότερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων του στις 6 Ιουλίου και καλεί τα μέλη του συλλόγου που κατέχουν θέσεις ευθύνης να παραιτηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι μισοί και πλέον των εποπτών, τμηματαρχών και προϊστάμενων του Οργανισμού ανά τη χώρα, έχουν ήδη υποβάλει αίτημα παραίτησης στη Διοίκηση». Τα παραπάνω αναφέρει σε ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός τονίζει ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε φτάσει ποτέ στο σημείο να αγανακτήσουν οι αγρότες, να απέχουν από τα καθήκοντά τους οι εκτιμητές και να παραιτούνται από τις θέσεις ευθύνης τους οι επικεφαλείς των Υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ, περιμένοντας να λυθούν τα προβλήματα που καθυστερούσαν την εκτιμητική διαδικασία.
Φρόντιζε, παρά την οικονομική στενότητα, για την κατά το δυνατόν γρήγορη επίλυσή τους. Τον Ιανουάριο του 2014 με την υπ. Αριθμ. 80/14270 ΚΥΑ του ΥΠΑΑΤ και του Υπουργείου Οικονομικών, αυξήθηκαν οι ημέρες εκτός έδρας τόσο των γεωπόνων όσο και των κτηνιάτρων εκτιμητών του ΕΛΓΑ στις 180 ημέρες από 120 που ήταν μέχρι τότε προκειμένου να διευκολυνθεί η εκτιμητική διαδικασία. Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα σε υπάλληλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου καθώς και στους υπηρετούντες με πρακτική άσκηση στον ΕΛ.Γ.Α. να ακολουθούν, ανάλογα με την ειδικότητά τους, τα ανωτέρω όρια αριθμού ημερών εκτός έδρας».
Στον αέρα οι εκτιμήσεις σε Φάρσαλα – Αργυροπούλι
Όσον αφορά τις ζημιές που πρέπει να εκτιμηθούν στο νομό Λαρίσης, ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρει ότι «μετά τα Φάρσαλα στα τέλη Μαΐου, σειρά είχε η ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, με επίκεντρο τις αγροτικές περιοχές σε Αργυροπούλι, Τύρναβο, Δελέρια και Δαμάσι, όπου κυρίως οπωροφόρα και αμπέλια επλήγησαν από ανεμοθύελλα και χαλάζι. Ειδικά για τους αγρότες που επρόκειτο να συγκομίσουν άμεσα, το πλήγμα ήταν καίριο ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ζημιές είναι μεγαλύτερες από την απώλεια της παραγωγής καθώς έσπασαν δένδρα και ισοπεδωθήκαν ακόμα και καλλιέργειες με υποστύλωση.
Από τη θεομηνία επλήγησαν και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις». Και προσθέτει ότι «στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων εκδηλώθηκε ξανά μπουρίνι με χαλαζόπτωση αυτή τη φορά, που έπληξε τις καλλιέργειες στις περιοχές των χωριών Αγ. Γεώργιος, Κατωχώρι και Ανωχώρι. Οι αγρότες είδαν την παραγωγή τους να ζημιώνεται για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες χωρίς ωστόσο να έχει γίνει η παραμικρή αποτύπωση των προηγούμενων ζημιών».
Και ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθότι, οι αγρότες των Φαρσάλων ακόμα περιμένουν τους εκτιμητές για τις ζημιές στα τέλη Μαΐου, οι αγρότες της περιοχής του Τυρνάβου ανησυχούν για το αν θα εκτιμηθούν οι ζημιές άμεσα και οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ εμμένουν στην αποχή από τα καθήκοντά τους» και ρωτά τον κ. Αποστόλου «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να λυθούν άμεσα τα υπάρχοντα προβλήματα και να ξεκινήσει επιτέλους η καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που προαναφέρθηκαν».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!