Για πρώτη φορά, καθιερώνεται καθολική πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα που βρέθηκε με το ένα πόδι στη χρεοκοπία, στέκεται ακόμα όρθια, δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπο που πρέπει να δείξει, σ΄όλους τους πολίτες που βρίσκονται σ΄αυτή τη Χώρα, και όχι μόνο στους Έλληνες.
Πρέπει να «δούμε» το θέμα των γιατρών, οι οποίοι στήριξαν τόσα χρόνια το Σύστημα Υγείας και τώρα δεν θα ενταχθούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας. Να εξετάσουμε αντισταθμιστικά οφέλη γι΄αυτούς.
Τέλος, πρέπει να αποκαταστήσουμε τις αδικίες στα μισθολόγια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στη Βουλή, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 5-2-2014, με θέμα «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις»
Παραθέτουμε την ομιλία του κ.ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ.
ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ:Σήμερα συζητούμε ένα, πραγματικά, πολύ σοβαρό νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο τομή στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας.
Πολλοί μπορεί να έχουν επιμέρους ενστάσεις. Κανείς όμως δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι αυτό το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και επί της αρχής επομένως όλοι έπρεπε να είμαστε σύμφωνοι. Έστω και αν είμαστε στην Αντιπολίτευση, σε αυτές τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, σε αυτές τις μεγάλες τομές πρέπει να συμφωνήσουμε επιτέλους, όταν ένα σύστημα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και να συζητήσουμε μετά επιμέρους αλλαγές και ρυθμίσεις, γιατί πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και οι σωστές προτάσεις είμαστε όλοι βέβαιοι ότι θα γίνουν αποδεκτές από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και από την Κυβέρνηση.
Για πρώτη φορά καθιερώνεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καθολική πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό πιστεύω ότι είναι μια πραγματική καινοτομία για τα ελληνικά πράγματα, πόσο μάλλον όταν η χώρα διέρχεται μια κρίσιμη οικονομική κατάσταση. Παρόλα αυτά, δεν στερεί από κανέναν πολίτη που βρίσκεται στο έδαφος αυτής της χώρας την πρόσβαση στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας. Και αν πιστεύουμε ότι αφορά μόνο τα έντεκα εκατομμύρια Έλληνες, δεν λέμε όλη την αλήθεια, γιατί αφορά και τα δέκα οκτώ εκατομμύρια επισκέπτες, που είναι χρήστες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και το ένα με δύο εκατομμύρια αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα μας, που και αυτοί είναι χρήστες του συστήματος υγείας. Αυτή η χώρα, η φτωχή Ελλάδα, η Ελλάδα που βρέθηκε με το ένα πόδι στη χρεοκοπία, στέκεται ακόμα όρθια, δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπο που πρέπει να δείξει σε όλους τους πολίτες που βρίσκονται σε αυτήν εδώ τη χώρα και όχι μόνο στους Έλληνες.
Εδώ πρέπει να ανοίξω μια παρένθεση, κύριε Υπουργέ. Πολλές φορές αισθάνεται κανείς ότι κάποιοι αλλοδαποί που δεν πληρώνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν καλύτερη μεταχείριση απ’ ό,τι οι ημεδαποί. Όλα τα περιστατικά τους βαπτίζονται «έκτακτα», γιατί ξέρουν όλοι ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, με αποτέλεσμα μέσω της έκτακτης εισαγωγής να μην πληρώνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να είναι σε δυσμενέστερη μοίρα οι ημεδαποί ανασφάλιστοι. Αυτό ίσως θα πρέπει να το δούμε. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, η καθολική παροχή υγείας σε όλους τους πολίτες και σε όλους τους αλλοδαπούς που είναι στη χώρα νόμιμα και σε όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα, είναι μία καινοτομία την οποία πρέπει να επικροτήσουμε.
Πρέπει να επικροτήσουμε το γεγονός ότι θεσμοθετείται ο οικογενειακός γιατρός. Και σήμερα υπάρχει με κάποια μορφή, αλλά τώρα η θεσμοθέτηση προβλέπει ρητά υποχρεώσεις και δικαιώματα. Θα δούμε τις λεπτομέρειες στην Υπουργική Απόφαση.
Απλώς εγώ θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση, κύριε Υπουργέ. Μέχρι τώρα όλοι είχαμε κάποιο γιατρό που ήταν συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Δεν ξέρω αν θα έχω τη δυνατότητα εγώ ως πολίτης να επιλέξω τον οικογενειακό γιατρό ή αν θα μου τον επιβάλλει το υγειονομικό σύστημα.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Θα την έχετε.
ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ: Λέτε ότι θα έχω τη δυνατότητα. Αν σε κάποιο γιατρό, επειδή έχει καλή φήμη, είναι καλός, είναι πιο προσιτός, πάμε πολλοί περισσότεροι πολίτες, τι θα γίνει; Θα έχει τη δυνατότητα να μας δει;
Αυτό είναι πολύ θετικό και πραγματικά είναι μία πολύ σημαντική πρόοδος που μέσω αυτού του νομοσχεδίου εισάγεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πολύ θετικό ότι κανείς δεν χάνει τη δουλειά του. Μία μεταρρύθμιση τόσο καίριας σημασίας εξασφαλίζει θέσεις εργασίας σε όλους που σήμερα με την άλφα ή βήτα μορφή απασχολούνται στις μονάδες που καταργούνται.
Σίγουρα υπάρχει ένα θέμα με τους γιατρούς, κυρίως αυτούς που είχαν πολλά χρόνια στον ΕΟΠΥΥ ή στα προηγούμενα σχήματα και είχαν κανονίσει τη ζωή τους με τον τρόπο αυτό, με μερική απασχόληση στον ΕΟΠΥΥ και το ιατρείο τους έξω. Σίγουρα αυτοί μέσω αυτής της μεταρρύθμισης χάνουν.
Είμαι βέβαιος ότι η Κυβέρνηση μελετά, όπως εξήγγειλε εξάλλου, κάποιας μορφής αντισταθμιστικά οφέλη σε αυτούς, με την έννοια να τους δώσει τη δυνατότητα να δέχονται περισσότερους ασθενείς, έτσι ώστε να εξισορροπήσουν αυτά τα οποία χάνουν σήμερα, γιατί -κακά τα ψέματα- καθένας οργανώνει τη ζωή του σύμφωνα με αυτά που έχει. Πιστεύω ότι εδώ θα πρέπει να φανούμε γενναιόδωροι, έτσι ώστε να μην αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι ότι μετά από τόσα χρόνια προσφοράς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τώρα επειδή δεν θέλουν να ενταχθούν στο νέο Κέντρο Υγείας, τους πετάμε στην ουσία έξω από το σύστημα.
Για τις αμοιβές του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού ακούστηκαν πολλά και από προηγούμενους συναδέλφους. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι σήμερα οι αμοιβές ιδιαίτερα των γιατρών και των νοσηλευτών δεν είναι ικανοποιητικές, όπως δεν είναι για πολλές ειδικές κατηγορίες μισθολογίων που έπρεπε να είναι προτεραιότητα για την εκάστοτε κυβέρνηση.
Ξέρουμε, όμως, ότι μέσα σε αυτήν την οικονομική κρίση μπορεί να έγιναν και αδικίες σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων. Θα τις διορθώσουμε. Σκοπός είναι να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα και από εκεί και πέρα σιγά-σιγά να αποκαθιστούμε τις αδικίες. Όλοι είμαστε βέβαιοι ότι το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό, που πραγματικά προσφέρει σημαντικότατες υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στον ελληνικό λαό υπό αντίξοες συνθήκες, θα πάρει το μερίδιο που του αναλογεί μόλις η οικονομία πάρει μπρος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε κάθε μεταρρύθμιση όλοι κρινόμαστε. Σήμερα λέμε ότι αυτοί τόλμησαν παλαιότερα να κάνουν τομές, ο Δοξιάδης, ο Γεννηματάς, ο Αυγερινός, ο Λοβέρδος. Ας έχουμε τη γενναιότητα τώρα που γίνονται οι αλλαγές να πούμε «ναι» και ας είμαστε στην Αντιπολίτευση. Δεν χάλασε ο κόσμος. Στα θέματα υγείας πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Εφ’ όσον μέσα σας αναγνωρίζετε όλοι ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο, βρείτε τη γενναιότητα και πείτε και εσείς ένα «ναι».