Θεατρική παράσταση με θέμα «Ρεμπέτικοι καημοί» του Κώστα Φέρρη δόθηκε από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Υπαίθριο Θέατρο Καλαμπάκας.
Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί απέδωσαν καταπληκτικά τους ρόλους τους αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές και το ζεστό χειροκρότημα των συμπολιτών μας που παρακολούθησαν την παράσταση.
Να σημειωθεί ότι η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φιλοξενήθηκε και φέτος στο Ξενοδοχείο Κώστα Φαμίση.
Στην παράσταση, εκτός των άλλων, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης, αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Λίγα λόγια για το έργο
O Κώστας Φέρρης γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου. Είναι ένας από τους πολυπράγμονες κινηματογραφικούς δημιουργούς στη χώρα μας, σκηνοθετώντας εκπαιδευτικές και ερευνητικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, με τρία διεθνή βραβεία και περισσότερα από τριάντα εθνικά.
Το έργο περιελάμβανε αποσπάσματα από τα «Κόκκινα φανάρια» του Αλέκου Γαλανού και κείμενα της κυρίας Χριστίνας Στόγια, συνθέτοντας ένα λαϊκό μουσικό δράμα το οποίο, μέσα από μια απλή ιστορία, κατάφερε και αναβίωσε με πολύ ρεαλιστικό τρόπο μια εποχή σχετικά πρόσφατη. Ένα έργο αφιερωμένο στους γνωστούς πρωταγωνιστές της ζωής, στους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου, στις γειτονιές, στα ρεμπέτικα, στις πόρνες και τις κυρίες. Το έργο αναφέρονταν σε κοινωνικά βιώματα κρίσης, τραύματος και αντίστασης.
Στο Εργαστήρι συμμετέχουν κάθε χρόνο περίπου εκατό φοιτήτριες και φοιτητές, ενώ στην παράσταση έλαβαν μέρος τριάντα άτομα από όλες τις Σχολές του Πανεπιστημίου, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του έργου.
Έπαιξαν με σειρά εμφάνισης:
Θανάσης Τανάγιας, Κωνσταντίνος Δράκος, Γεωργία Βαρσάμη, Κώστας Αντωνίου, Μαρία Παυλίδου, Δανάη Σαλαμάνη, Δέσποινα Τσάτσου, Χρήστος Γεωργακόπουλος, Κωνσταντίνος Μπλιαμπλιάς, Εμμανουέλα Ρέππα, Βασίλης Σινάνι, Ελεωνόρα Γιόκοτα, Μαρία Ζωητάκη, Ειρήνη Παντζούρη, Χριστίνα Αντωνιάδου, Μάρω Σκοτεινιώτη-Σταφυλλά, Χαρούλα Τσιμενίδου, Λένα Νεστοριάδου, Βιολέτα Μπλιγιάννη, Εύα Λιάκα, Ανθούλα Καρρά, Μάγδα Μακρή, Ραφαηλία Πράτσου, Ελευθερία Κωστοπούλου, Νίκος Γκουρμπάτσης, Ζωή Παπαργύρη, Κυριάκος Οικονόμου, Αγγελική Τριανταφύλλου, Εύη Φιλίππου.
Συντελεστές παράστασης:
Διδασκαλία-Σκηνοθεσία: Χριστίνα Στόγια
Μουσική σύνθεση, πιάνο, στίχοι, επιμέλεια φωνών
και μουσική παραγωγή παράστασης: Κασσιανή Αμυγδαλίτση
Μπουζούκι, μπαγλαμάς, φυσαρμόνικα: Εμμανουήλ Φωτίου
Κιθάρες: Δημήτρης Διβανής , Κανονάκι: Δέσποινα Παλληκάρη
Σκηνογραφία-Οργάνωση παράστασης: Γιάννης Νάπας
Χορογραφίες: Μαρία Μιχελλή
Βοηθοί σκηνοθέτη: Εύη Φιλίππου, Μαρία Ζωητάκη, Ελευθερία
Κωστοπούλου, Χρήστος Γεωργακόπουλος
Φωτογραφίες προγράμματος: Μιχάλης Χατζηγιάννης, Κώστας Κίσσας
Επιμέλεια αφίσας-προγράμματος: Εμμανουέλα Ρέππα, Μίλτος Τσακίρης, Κωνσταντίνος Παυλίδης
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:
Η σιωπή, η απόλυτη σιωπή κάνει πιο δυνατό θόρυβο. Οι Έλληνες το ξέρουμε καλά αυτό. Είναι στα γονίδιά μας πια. (Μη μιλάς, θα μας ακούσουν. Μη μιλάς! Θα σ’ απολύσουν, θα σε στείλουν στα σύνορα για φαντάρο. Μη μιλάς.)
Κι εμείς μάθαμε να μην μιλάμε, λες και μας πέρασαν καρφιά στις γλώσσες. Κι ο λόγος μένει στο μυαλό, στο πνεύμα, στην ψυχή και γερνάμε μαζί του. Στα σχολεία δεν μας είπαν τις αλήθειες της Ιστορίας και της Πολιτικής. Μας τα πέρασαν στα βιβλία του σχολείου γρήγορα, αλλοιωμένα, σαν φτηνές φυλλάδες του περιπτέρου, σύμφωνα με τις ανάγκες της εκάστοτε εξουσίας.
Κουράστηκα. Βαρέθηκα να βλέπω φελλούς (γιατί είναι ελαφρείς πολύ) να αναρριχώνται, να επιπλέουν και να παίζουν το παιχνίδι της εξουσίας πολύ καλά. Ένα έχω να τους πω: “Ε! Μη σκύβεις τόσο πολύ! Θα κάνεις καμπούρα και θα γίνεις πιο άσχημος! Ε! Έλληνες! Πόσα πετυχαίνουμε ενωμένοι και αγαπημένοι!”
Όπου υπάρχει αγάπη γίνονται θαύματα. Το Ρεμπέτικο τραγούδι είναι ύμνος-παρηγοριά στους πόνους και τους καημούς του Έλληνα. Γι’ αυτό δεν πέθανε, δεν τελείωσε και δεν τελειώνει. Ίσως να τελειώσει όταν τελειώσουν κι οι καημοί των Ελλήνων. Λειτουργεί στην ψυχή μας σαν βάλσαμο, σαν να γλείφουμε τις πληγές μας. Όταν είσαι νέος τον πόνο τον χορεύεις, όταν μεγαλώνεις τον πόνο τον τραγουδάς κι όταν γερνάς πετρώνεις μαζί του.
Ελλάδα, σ’ αγαπώ.
Χριστίνα Στόγια