«Είναι ώριμο πλέον να υιοθετήσουμε την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, φανερώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει και να προωθήσει τάχιστα στο θέμα.
Η είδηση βγήκε από συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση», στην οποία ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στην οικονομική στήριξη των δήμων με πόρους του υπουργείου Εσωτερικών, προαναγγέλλοντας τη δέσμευση 326 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ.
Τι σημαίνει απλή αναλογική; Στο σύστημα της απλής αναλογικής ο αριθμός εδρών που λαμβάνουν οι συνδυασμοί εξαρτάται μόνο από το ποσοστό τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματός τους ανά εκλογική περιφέρεια. Είναι το μοναδικό δίκαιο εκλογικό σύστημα, διότι αποτυπώνει ακριβώς τη λαϊκή βούληση, ωστόσο δέχεται την κριτική ότι δεν παράγει ισχυρές πλειοψηφίες.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στον Δήμο Καλαμπάκας. Ο συνδυασμός του Χρ. Σινάνη έλαβε ποσοστό 42% περίπου και 20 έδρες, του Δ. Σακελλαρίου 35% περίπου και 8 έδρες, του Γ. Μπουφίδη 15% περίπου και 2 έδρες, του Λ. Κεραμίδα 4,5% περίπου και 1 έδρα και της Π. Χαρτοπούλου 3,5% περίπου και 1 έδρα.
Με την απλή αναλογική οι έδρες θα κατανέμονταν ως εξής: Χρ. Σινάνης 13 έδρες, Δ. Σακελλαρίου 11 έδρες, Γ. Μπουφίδης 5 έδρες, Λ. Κεραμίδας 1 έδρα και Π. Χαρτοπούλου 1 έδρα.
Αυτή η κατανομή βέβαια είναι ενδεικτική της απλής αναλογικής, βασιζόμενη στα αποτελέσματα μόνο της πρώτης Κυριακής. Αν θα μετρούν με τον νέο νόμο και τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής ή αν θα καταργηθεί δεν είναι φυσικά ακόμη γνωστό.
Προσωπικά θα συνεχίσω να το φωνάζω ότι το δικαιότερο σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση (α΄ και β΄ βαθμού) είναι το Γερμανικό, κατά το οποίο ο δημότης καλείται να επιλέξει από μία λίστα τον Δήμαρχο (ή τους Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη) και από μία άλλη τους συμβούλους. Μόνο όταν εφαρμοστεί αυτό, θα λάβει ο καθένας ό,τι αξίζει.