Την παρακάτω ανοικτή επιστολή για το θέμα του Αχελώου απευθύνει προς τους κ.κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη,
Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο Υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα των έργων ΑΝΩ ΑΧΕΛΩΟΥ»
Κύριοι Υπουργοί
Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ 26/2014 για τα έργα του Αχελώου, η οποία εκδόθηκε επτά χρόνια μετά την υποβληθείσα σχετική προσφυγή, δημιούργησε ήδη τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση των έργων, με την αυτονόητη και υποχρεωτική προσαρμογή των ενεργειών της Διοίκησης στις επιμέρους απαιτήσεις της απόφασης αυτής του ΣτΕ.
Στο εξής, οι φορείς και η κοινή γνώμη της Θεσσαλίας – και όχι μόνο – παρακολουθούν το θέμα και εύλογα αναμένουν την άμεση ενεργοποίηση τόσο της πολιτικής ηγεσίας, όσο και των αρμόδιων υπηρεσιών των Υπουργείων και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων (ΔΕΗ), έτσι ώστε να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος με την ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων.
Στα πλαίσια αυτά ας μου επιτραπεί να καταθέσω ορισμένα ερωτήματα για τα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις :
1. Ως γνωστόν, με βάση την οδηγία 2000/60 και την σχετική αντίστοιχη νομοθεσία στη χώρα μας, για όλα τα υδατικά έργα και φυσικά και εκείνα του Άνω Αχελώου, απαιτείται η έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης (Σ.Δ.) των Υδάτων για τις λεκάνες Αχελώου και Πηνειού.
Σύμφωνα με την μέχρι σήμερα πληροφόρηση τα Σ.Δ. είναι ολοκληρωμένα και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) έχει παραδοθεί.
Ερωτάται συνεπώς ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕΚΑ και αντίστοιχα η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ) που βρίσκεται το θέμα της έγκρισης των Σ.Δ. και πότε θα υπογραφούν από τους άλλους συναρμόδιους υπουργούς ;
2. Σε ό,τι αφορά στον Ταμιευτήρα Συκιάς, είναι γνωστό ότι λόγω ένταξης της περιοχής – στην οποία γίνεται το έργο – στη συνθήκη «NATURA», απαιτήθηκε πρόσθετη οικολογική μελέτη βάσης η οποία έχει ήδη ανατεθεί και εκπονείται. Επίσης εκκρεμεί η επιλογή της τεχνικής λύσης για την προστασία του πολιτιστικού μνημείου του Αγ. Γεωργίου Μυροφύλλου, κάτι που και πρόσφατα αλλά και σε παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ είχε απαιτηθεί.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών σε ποια φάση βρίσκονται οι δύο αυτές σημαντικές μελέτες και πότε θα είναι έτοιμο το Υπουργείο να προωθήσει την διαδικασία αφενός της εκ νέου περιβαλλοντικής αδειοδότησης και αφετέρου της εκ νέου έναρξης των εργασιών στο φράγμα Συκιάς ;
3. Σε ότι αφορά στη σήραγγα Πευκοφύτου, της οποίας ως γνωστόν το φυσικό αντικείμενο έχει ολοκληρωθεί κατά 85%, ισχύουν τα ίδια ερωτήματα προς τον κ. Υπουργό Υποδομών, όπως παραπάνω, δεδομένου ότι το έργο αυτό συνδέεται άμεσα με τον Ταμιευτήρα Συκιάς.
4. Ένα σοβαρό θέμα που προκύπτει και από τις αιτιάσεις του ΣτΕ είναι εκείνο το οποίο επανειλημμένα και επί πολλά έτη εντοπίσαμε, δηλαδή η υστέρηση – από την πλευρά των κυβερνήσεων και των αρμόδιων υπηρεσιών – στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού των έργων κατάντη της σήραγγας Πευκοφύτου, έως την είσοδο των μεταφερόμενων νερών στον ποταμό Πάμισσο. Έχει πολλές φορές υποδειχθεί από τους Θεσσαλικούς φορείς μία ολοκληρωμένη πρόταση, αφενός για υδροηλεκτρική αξιοποίηση των νερών του ταμιευτήρα Συκιάς καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους με μονάδα αντλιοταμίευσης στη θέση «Δρακότρυπα», αφετέρου η περαιτέρω υδροηλεκτρική αξιοποίηση των νερών της Συκιάς αλλά και των τοπικών λεκανών (Μουζακίου, κ.α.) πριν την είσοδό τους στον π. Πάμισο.
Ερωτάται συνεπώς ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας σε τι ενέργειες έχει προβεί και πότε θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τον τελικό σχεδιασμό για τα έργα ταμίευσης και παραγωγής ενέργειας κατάντη της σήραγγας Πευκοφύτου, ανεξάρτητα πότε οι συνθήκες θα επιτρέψουν την υλοποίησή τους ;
5. Τέλος, τεράστιο ηθικό, πολιτικό και οικονομικό θέμα ανακύπτει πλέον με το ΥΗΕ Μεσοχώρας. Το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί από το 2001 ( ! ) αλλά έχει εμπλακεί σε περιπέτειες λόγω προσφυγών από ανεύθυνες οργανώσεις, οι οποίες συστηματικά και εκπροσωπώντας συγκεκριμένα ανταγωνιστικά συμφέροντα του ενεργειακού τομέα, προσπαθούν να απομακρύνουν χρονικά την έναρξη λειτουργίας της υδροηλεκτρικής μονάδας της Μεσοχώρας (στη θέση «Γλύστρα»). Δυστυχώς, ορισμένες παραλείψεις της Διοίκησης και η αδράνεια κάποιων πολιτικών, συνέβαλλαν στην καθυστέρηση αυτή των (χαμένων) δεκατριών (13) ετών.
Πιστεύουμε ότι, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ είναι πλέον ώρα για συντονισμένη και σοβαρή δράση από τους αρμόδιους, ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες (νομοθετική ρύθμιση για απαγκίστρωση του αυτοτελούς πλέον ΥΗΕ Μεσοχώρας από τα έργα «εκτροπής Αχελώου», εκ νέου περιβαλλοντική αδειοδότηση, αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις λόγω πολυετούς εγκατάλειψης του έργου, αποκατάσταση θιγομένων κατοίκων, κ.α.)
Ερωτάται συνεπώς ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας (και η ΔΕΗ) πότε προτίθενται να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να περιορισθούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την μη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου έργου ;
Καθώς μάλιστα βρισκόμαστε μπροστά στις αυτοδιοικητικές τοπικές και περιφερειακές εκλογές, εκτιμώ ως απόλυτα αναγκαίο, στα θέματα αυτά να τοποθετηθούν δημόσια και οι άλλοι συνυποψήφιοί μου, έτσι ώστε μετά τις εκλογές να μπορεί να αναληφθεί μία υγιής ενωτική πρωτοβουλία προς στην κατεύθυνση επίλυσης των θεμάτων αυτών.
Φώτης Αλεξάκος
Υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας