Με πρόσφατη Απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας αποφάσισε να μην εγκριθεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαλακάσι και την Ανθούσα – Χαλίκι.
Αν οι πληροφορίες από τον Τύπο είναι σωστές το πρόβλημα είναι ότι καταστρέφεται ο θερινός βοσκότοπος. Το ίδιο λένε, ισχυρίζονται και στον Δήμο Μετσόβου για το Ανήλιο. Προφανώς θα υπάρχουν και άλλοι λόγοι.
Σύμφωνα με τις Κοινοτικές οδηγίες για τη γεωργία και την κτηνοτροφία πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα οι κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής ώστε να είναι δυνατόν να επιδοτείται με διάφορους τρόπους η αγροτική παραγωγή. Για παράδειγμα οι στάβλοι πρέπει να εκπληρώνουν τους όρους υγιεινής διαβίωσης των ζώων, τα ζώα να εκτρέφονται σωστά, τα δοχεία συσκευασίας των αγροπροστατευτικών να μην πετιούνται στα κανάλια ή γενικά στην ύπαιθρο, να μην γίνεται υπερβολή λίπανση κλπ.
Για την διατροφή πρέπει ο εκάστοτε βοσκότοπος που ο κάθε Δήμος παρέχει στους κτηνοτρόφους, να ικανοποιεί τις ανάγκες διατροφής των ζώων έναντι ενός «δικαιώματος βοσκής»- δηλαδή έναντι αμοιβής. Ο κάθε βοσκότοπος έχει συγκεκριμένη βοσκοϊκανότητα και άρα μπορεί να δεχθεί ένα προσδιορισμένο αριθμό ζώων ή «ζωικών μονάδων». Πέρα από αυτή την έκταση μπορούμε να εφαρμόσουμε – και μέσα στους ορεινούς βοσκοτόπους – διάφορα περιβαλλοντικά προγράμματα προωθούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η βιολογική κτηνοτροφία, πάρκα διαφόρων κατηγοριών, εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κλπ.
Τουλάχιστον για το Μαλακάσι πρόβλημα βοσκής δεν υπάρχει για την εκτατική – νομαδική κτηνοτροφία του Χωριού. Δεν θέλω να εκφράσω τη γνώμη μου και για τις άλλες Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Καλαμπάκας και Μετσόβου στην ευρύτερη περιοχή της υπαλπικής ζώνης του Δοκιμίου, αλλά είμαι σίγουρος ότι την υποπτεύεστε…
Σύμφωνα με τον πρόσφατο Νομοσχέδιο (ίσως ήδη ψηφίστηκε), κάθε Δήμος δικαιούται το 2% των ακαθαρίστων εσόδων των εταιρειών που εκμεταλλεύονται στην εδαφική περιοχή τους, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας των Τοπικών Κοινοτήτων δικαιούνται το 1% των εσόδων για αποπληρωμή της δαπάνης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Τυχόν ποσόν που θα περισσέψει πηγαίνει και αυτό στο Ταμείο του αντίστοιχου Δήμου.
Το αιολικό πάρκο της ευρύτερης περιοχής Δοκιμίου έχει δυναμικότητα 144 Mwatt.
Δεν έχω την οικονομοτεχνική μελέτη του έργου αλλά από την κάποια πείρα μπορούμε να υπολογίσουμε (ανέμου θέλοντος) ότι τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα θα φθάνουν κατά μέσο όρο τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή θα καλύπτονται πλήρως όλες οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια των τοπικών κοινωνιών και οι Δήμοι θα έχουν αξιόλογα έσοδα για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Τα χρήματα καταβάλλονται από την ΔΕΗ και όχι από τον ιδιώτη επενδυτή.
Επιπλέον οι Δήμοι μπορούν να ζητήσουν επιπλέον αναχλοάσεις, σωστές προσβάσεις με χαλικοστρωμένους δρόμους και σωστούς οχετούς, ηλεκτροδότηση εκμεταλλεύσεων κλπ. Διαπραγμάτευση γίνεται και ο Δήμος έχει καίριο λόγο.
Επίσης συμμετοχή ειδικευμένου προσωπικού από την περιοχή για τις εργασίες συντήρησης και φύλαξης των εγκαταστάσεων.
Το κυριότερο είναι η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που για κάθε έργο, για κάθε περιοχή και για κάθε δραστηριότητα προσδιορίζονται από τις αρμόδιες αρχές να τηρούνται από τον επενδυτή. Ο έλεγχος γίνεται από τους Ελεγκτές Περιβάλλοντος, όπου και καταγγέλλεται κάθε παράβαση.
Αντίρρηση πρέπει να υπάρξει στην αίτηση για ανάπτυξη ανεμογεννητριών στην θέση «Βούλγαρος – Κατάρα», ισχύος μόνο 4 Mwatt, διότι εκεί υπάρχει προστατευόμενο δάσος και θέσεις φωλεασμού αρκούδων στη θέση «Άσπρες – πέτρες», δίπλα στις ανεμογεννήτριες. Η περιοχή αυτή αποτελεί τμήμα της περιοχής Natura «Ανήλιου – Κατάρας» και μάλιστα είναι προφανές ότι αποτελεί τον πυρήνα προστασίας της, αφού αποτελεί και τμήμα του μοναδικού Περάσματος των μεγάλων άγριων θηλαστικών μεταξύ Βόρειας και Νότιας Πίνδου. Είναι μάλιστα πολύ περίεργο ότι ήδη υπάρχουν σε εφαρμογή οι Διαχειριστικές των Εθνικών πάρκων Βόρειας καθώς και της Νότιας Πίνδου και έχει εξαιρεθεί επιλεκτικά μόνο η Natura Μαλακασίου που όμως είναι το σημαντικότερο σημείο της Πίνδου που επείγει να διαχειριστεί με τον πλέον σωστό τρόπο, αφού λόγω της Εγνατίας οδού το Πέρασμα έχει περιορισθεί σε μόλις τρία χιλιόμετρα ελεύθερου διαδρόμου. Δηλαδή τελικά, υπάρχει η ευκαιρία ο Δήμος, το Δασαρχείο και η Κοινότητα Μαλακασίου πολύ εύκολα να αξιοποιήσουν αυτή την συγκυρία, με τον καλύτερο τρόπο. Ήδη υπάρχει η υποδομή και έτοιμες μελέτες για την αρχή του εγχειρήματος. Τι περιμένουμε; Μήπως να δούμε πρώτα τις μπουλντόζες;
Περίεργο επίσης είναι ότι έχει ήδη δοθεί άδεια παραγωγής και για την θέση αυτή χωρίς να έχει ενημερωθεί ο Δήμος Καλαμπάκας και προφανώς και το Δασαρχείο Καλαμπάκας. Δηλαδή πλην των άλλων, προκύπτει και θέμα δικαιωμάτων στα σύνορα των δύο Δήμων. Δυστυχώς υπάρχει καταστροφική εμπειρία σε ανάλογη περίπτωση. Πάλι τα ίδια θα έχουμε; Πιθανόν για την περιοχή αυτή ο Δήμος Μετσόβου να μην φέρει καμιά αντίρρηση. Αναρωτιέμαι, μόνο το αιολικό πάρκο στο Δοκίμι ήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μετσόβου; Μένει να το δούμε… ή να το προλάβουμε; Ο Δήμος Καλαμπάκας και το Δασαρχείο – ως οφείλουν – ας γρηγορούν πριν είναι αργά. «Το δις εξαμαρτείν….»
Βέβαια το Δημοτικό Συμβούλιο για το αιολικό πάρκο στο Δοκίμι, εισηγείται την άποψή του στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που τελικά αποφασίζει. Όμως όλοι πρέπει να νοιαζόμαστε για την κλιματική αλλαγή με ευρύτερο πνεύμα κατανόησης του προβλήματος που αφορά όλους και συμφέρει και οικονομικά.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία,
Δαφούλας Ευριπίδης.