Σύντομη συνάντηση με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας κ. Young-Jip Ahn είχε ο γιατρός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Χ. Λιάπης, στις αρχές του μήνα, στο πλαίσιο του Ελληνο-Κορεατικού Forum Συνεργασίας 2017 (2017 Korean – Hellenic Cooperation Forum) που διοργάνωσαν η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελληνική Δημοκρατία και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέματα ‘‘Information Communication Technologies & Smart Government and Eco-Friendly Smart City”, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα.
Ο Δρ. Λιάπης σχολίασε σχετικά:
“Ήταν μία ξεχωριστή πρωτοβουλία του ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κορέας στην Αθήνα. Όπως υπογράμμισε και ο Εξοχότατος κ. Πρέσβης στην εισαγωγική του ομιλία, θα πρέπει να επωφεληθούμε από τη σοφία που κερδίσαμε μέσα στις αντιξοότητες ( “The wisdom we have gained from adversity”), καθώς τόσο η Κορέα, όσο και η Ελλάδα έχουμε βιώσει σφοδρή οικονομική κρίση, σε διαφορετικές περιόδους.
Η κρίση του 1997 που χτύπησε τις μέχρι τότε καλπάζουσες οικονομίες των ασιατικών χωρών της Άπω Ανατολής, μετατρέποντάς τες από “ασιατικές τίγρεις” σε “χάρτινες τίγρεις” είχε πολλά κοινά -και σε έναν βαθμό προδρομικά- στοιχεία με την κρίση του 2007 η οποία έπληξε τις δυτικές οικονομίες και που ακόμη πλήττει τη χώρα μας, με δραματικές, καθημερινές συνέπειες. Πρέπει, συνεπώς, να αναζητούμε παράθυρα ευκαιριών για συνεργασίες σε τομείς όπως η ναυτιλία, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-Government), οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας (Information and Communication Technology-ICT), οι έξυπνες μεταφορές (smart transportation), η διαχείριση απορριμμάτων (waste management) και τα έξυπνα δίκτυα (smart grids). Πεδία στα οποία η Δημοκρατία της Κορέας έχει επιδείξει πρωτοπόρα και αλματώδη βήματα προόδου τα οποία συνετέλεσαν στην οικονομική της ανάκαμψη και την έξοδό της από την κρίση. Έχουμε πολλά να ωφεληθούμε από το παράδειγμα και την τεχνογνωσία αυτού του τόσο πλούσιου σε ιστορική κληρονομιά και σύγχρονη αναπτυξιακή δυναμική κράτους, αναπτύσσοντας παράλληλα συνέργειες σε τομείς προνομιακούς για την πατρίδα μας, όπως ο τουρισμός. Πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να αναδείξουν ακόμη περισσότερο, για παράδειγμα, το τουριστικό προϊόν των Μετεώρων, τις φυσικές ομορφίες και τα τοπικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής των Τρικάλων, στην κορεατική αγορά, δύνανται να αποτελέσουν στρατηγικές κινήσεις ανάπτυξης του τόπου μας, σε ένα δύσβατο οικουμενικό περιβάλλον που απαιτεί “να σκεφτόμαστε παγκόσμια και μα δρούμε τοπικά”.