Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, που διοργάνωσε ο Δήμος Πύλης, στην Πιαλεία, για τον πρώτο νεκρό Έλληνα στρατιώτη στον πόλεμο του ΄40, Βασίλειο Τσιαβαλιάρη, παρευρέθηκε ο γιατρός και Διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών Χρίστος Χ. Λιάπης. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και πρώην Υπουργός Κώστας Γκιουλέκας.
Ο Δρ. Λιάπης δήλωσε σχετικώς:
“Δεν θα μπορούσα να λείψω από αυτήν την ξεχωριστή και συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή της Πύλης, τιμώντας τον “Πρωτεσίλαο” του Πολέμου της Αλβανίας, τον πρώτο ηρωικώς πεσόντα στρατιώτη του Ελληνοαλβανικού Έπους, Βασίλειο Τσαβαλιάρη.
Δεν θα μπορούσα να μη μοιραστώ με τους συμπατριώτες και με τον γιο του Τιαβαλιάρη τα μοναδικά αισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας που μας συνέχουν βλέποντας την ιδιαιτέρα πατρίδα του Ήρωα να τον τιμά για ακόμη μία χρονιά. Να τον τιμά και να μην τον ξεχνά, με τα μέλη του Συλλόγου Αναβιωτών 40 – 41, να μας μεταφέρουν νοερώς, με την ξεχωριστή τους παρουσία, σε εκείνους τους ηρωικούς καιρούς, πολλαπλασιάζοντας τα αισθήματα εθνικής ανάτασης και υπερηφάνειας. Μιας υπερηφάνειας που για εμέ λαμβάνει μία ακόμη πιο δυνατή έκφραση, όταν βρίσκομαι δίπλα στον γιο και τους απογόνους του Βασίλη Τσιαβαλιάρη, καθώς σεμνύνομαι να δηλώνω και εγώ εγγονός ενός άλλου Τρικαλινού Ήρωα του 40, του Υπολοχαγού Δημητρίου Ζιώγα. Όπως ο ηρωικός στρατιώτης Τσαβαλιάρης δεν είδε ποτέ ξανά τους τρεις γιους του, δίνοντας τη ζωή του για την Πατρίδα, έτσι και ο ένδοξος Υπολοχαγός Ζιώγας, άφησε πίσω τις τρεις του κόρες, χωρίς ποτέ να γυρίσει στην πατρώα γη του Καστρακίου.
Συναριθμούμενοι αμφότεροι, στη χορεία των Ηρώων της Πατρίδος, σέρνουν τον ατελείωτο και αιώνιο χωρό της Ελληνικής Δόξας, μαζί με τους χιλιάδες άλλους πεσόντες που έδωσαν το αίμα τους για την Ελλάδα, άφησαν πίσω χήρες, ορφανά και ζωές μισές και χαρές ανολοκλήρωτες, υπερασπιζόμενοι τη Λευτεριά, ενάντια στη φασιστική βαρβαρότητα. Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η πρωτοβουλία του Κώστα Γκιουλέκα, να συμπεριλάβει φωτογραφίες και αρχειακό υλικό των Β. Τσαβαλιάρη και Δ. Ζιώγα σε επόμενο πόνημά του για τους Αθάνατους Ήρωες του 40.
Οι ήρωες του 40, δεν μας κληροδότησαν μόνον ιστορικές αράδες με τα ανδραγαθήματά τους, ούτε μόνο αγάλματα και στρατόπεδα με τα ονόματά τους. Μας άφησαν και μια βαριά κληρονομιά ήθους, φιλοπατρίας και αυταπάρνησης, καθώς και το αμείλικτο ερώτημα, 77 χρόνια μετά, το Έπος της Αλβανίας, εν μέσω κρίσης, πόσοι από τους σημερινούς μας πολιτικούς αντιπροσώπους και ηγέτες διαθέτουν, πραγματικά “προσόντα αρίστου ηγήτορος” επί του πεδίου της σύγχρονης οικονομικής μάχης, στη δίνη της οποίας βρίσκεται η χώρα μας. Πόσοι διαθέτουν το απαιτούμενο “πνεύμα ανωτέρου αυτοθυσίας” και την “ικανότητα να συμβάλουν θετικότατα εις την επιτυχή έκβασιν του αγώνος” που δίνει η Πατρίδα μας, όπως αναφέρεται στην Ηθική Αμοιβή που απενεμήθη στον Υπολοχαγό Δημήτριο Ζιώγα, δια “τας διακεκριμένας πράξεις του στο πεδίον της μάχης”.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!