Σε μια εποχή που η ανθρώπινη υπόσταση έχει αλλοιωθεί κι όλοι έχουμε μπερδευτεί στους προσωπικούς μας «λαβυρίνθους», έχουμε όσο τίποτα άλλο ανάγκη την πείρα και την υπομονή των ηλικιωμένων ανθρώπων , οι οποίες ως άλλος μίτος της Αριάδνης θα μας βγάλουν σε ήρεμα ξέφωτα.
Οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας πάνω τους αλλά και να τους δείξουμε ποικιλοτρόπως την αγάπη μας διότι τους έχουμε πραγματικά ανάγκη.
Το καταστάλαγμα της σοφίας τους αποτελεί για μας τους νεώτερους δώρο ζωής. Μια γλυκιά κουβέντα, ένα χάδι, ένα ποτήρι νερό είναι αρκετά για να τους χαρίσουν ένα χαμόγελο και ανακούφιση στον ανηφορικό δρόμο των γηρατειών τους.
Δεν είναι μακριά οι εποχές που τα μικρά παιδιά έτρεχαν να φιλήσουν το χέρι του παππού ή της γιαγιάς, που σηκωνόταν στο λεωφορείο για να τους δώσουν τις θέσεις τους, που περίμεναν στο οικογενειακό τραπέζι να κάνει την προσευχή ο γεροντότερος αλλά και που μαζευόταν γύρω από τον παππού ή την γιαγιά για ν’ ακούσουν παραμύθια και ιστορίες.
Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή ημέρα ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας και ας κοιτάξουμε δίπλα μας. Μέσα από τα λόγια ενός ηλικιωμένου ανθρώπου σίγουρα θα βρούμε τις χαμένες μας αξίες και μέσα από ένα τρυφερό τους χάδι κι ένα φιλί το νόημα της ζωής που έχουμε χάσει.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.
Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 65 ετών ανέρχεται στο 14%, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011.
Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωριστεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και αυτό διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.
Η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλιστεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!