Παγκόσμια Ημέρα Ζώων σήμερα και είναι μία ακόμη αφορμή για τη δημοτική Αρχή Καλαμπάκας να επισπεύσει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην πόλη μας με τα αδέσποτα σκυλιά.
Ένα πρόβλημα που πάντα ξεκινά από την ανευθυνότητα κάποιων που αφήνουν στην τύχη τους τα ζώα, τα οποία με τη φυσιολογική τους εξέλιξη αυξάνονται και προκαλούν ανεξέλεγκτα προβλήματα.
Το πρόβλημα στην Καλαμπάκα δεν είναι σημερινό και φυσικά δεν ξεκίνησε ούτε χθες ούτε πριν από δυο-τρία χρόνια.
Δυστυχώς όμως οι τελευταίες δημοτικές Αρχές δεν είδαν το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα και φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε: αδέσποτα σκυλιά περπατούν μόνα τους ή κατά αγέλες στους δρόμους, ενώ συγκεντρώνονται και σε διάφορες γειτονιές, τις οποίες οι πεζοί διασχίζουν με κίνδυνο τη ζωή τους!
Μία χαρακτηριστική εικόνα αυτής της κατάστασης είναι η φωτογραφία (με 13 σκυλιά!) που μας έστειλε δημότης, αφού λίγα λεπτά νωρίτερα η σύζυγός του είχε κινδυνέψει, όταν διέσχιζε τον κεντρικότατο δρόμο όπισθεν του Δημαρχείου Καλαμπάκας!
Η νέα δημοτική Αρχή γνωρίζει το πρόβλημα και πρόσφατα στη συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να βρει λύση. «Θα μας φάνε τα σκυλιά», είπε «και πρέπει σύντομα να κάνουμε κάτι για αυτό».
Το θέμα είναι μείζον και φυσικά το πρόβλημα δεν λύνεται με βία και βαρβαρότητες. Χρήζει ιδιαίτερου και προσεκτικού χειρισμού και ευχόμαστε να γίνουν σύντομα οι σωστές κινήσεις, σε ένα πλαίσιο που θα βασιστεί στον θεσπισμένο από την Πολιτεία κανονισμό διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Ο Νόμος
Σημαντικά σημεία του Νόμου περί Δεσποζόμενων και Αδέσποτων Ζώων συντροφιάς είναι τα εξής:
– Η διατήρηση της βάσης δεδομένων των microchips περνά πλέον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ενώ μέχρι σήμερα την ευθύνη είχε ο Πανελ. Κτηνιατρικός Σύλλογος).
– Δημιουργείται διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση microchips ώστε να μπορούν οι κτηνίατροι να καταχωρούν απευθείας ή να αναζητούν στοιχεία ζώου.
– Προβλέπεται προαιρετικά από κάθε Δήμο να επιβάλλει τέλος σήμανσης για τα ιδιόκτητα ζώα έως 3 ευρώ, με σκοπό τα έσοδα που θα συγκεντρώνει να χρησιμοποιούνται για πρόγραμμα/καταφύγιο αδέσποτων
– Ο ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να δηλώνει μέσα σε 5 μέρες την απώλεια του ζώου, με τον αριθμό microchip (για να μην θεωρηθεί εγκατάλειψη αλλά και για να τον εντοπίσουν)
– Επιτρέπονται 2 ζώα ανά διαμέρισμα και ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν μπορεί να απαγορεύει ζώα – δεν υπάρχει περιορισμός στις μονοκατοικίες
– Η ευθύνη διαχείρισης αδέσποτων δεν ανήκει πλέον μόνο στους Δήμους, οι οποίοι οφείλουν να έχουν καταφύγια, αλλά και στα φιλοζωικά σωματεία που μπορούν να συνεργάζονται με τους Δήμους
– Η δωρεάν στείρωση αδέσποτων από αλλοδαπούς εθελοντές κτηνιάτρων επιτρέπεται, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ακόμα:
– Προβλέπεται «παράδοση» ιδιόκτητου ζώου στον Δήμο αν κάποιος δεν επιθυμεί να κρατήσει το ζώο του, ώστε να μην το εγκαταλείψει. Άγνωστο βεβαίως τι θα γίνει με τους Δήμους που δεν έχουν εγκαταστάσεις και καταφύγια!
– Απαγορεύονται πλέον αγγελίες υιοθεσίας ή πώλησης σε εφημερίδες/αφίσες/Διαδίκτυο αν δεν αναφέρεται ο αριθμός microchip του ζώου.
– Προβλέπεται άδεια εκτροφής αλλά και άδεια εκπαιδευτή σκύλων
– Προβλέπεται υπογραφή δήλωσης αγοράς ζώου από νέο ιδιοκτήτη όταν πωλούνται ζώα (για να μπει ένα τέλος στις απρόσωπες αγοραπωλησίες που καταλήγουν σε εγκαταλείψεις ζώων).
Ο εισαγγελέας μπορεί να δώσει διαταγή για να κατασχέσει ζώα αλλά και να απαγορεύσει μελλοντική απόκτηση ζώου από άτομα που τα κακομεταχειρίζονται και να ελέγξει καταγγελίες για κυνοκομεία ή εκτροφεία.
ΟΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ:
– Η παράνομη εμπορία ζώων: φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτος και πρόστιμο 5.000-15.000 ευρώ
– Η κακοποίηση ζώων: φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτος και 5.000 -15.000 ευρώ
– Η κλοπή ζώου: φυλάκιση 6 μήνες και 3.000 ευρώ.
Ψήφισμα
Αξίζει τέλος να σημειωθεί από σήμερα, 4 Οκτωβρίου 2014, καλεί τους Έλληνες πολίτες να υπογράψουν αναρτημένο στο διαδίκτυο διάβημα (petition) προς την Ελληνική κυβέρνηση, μέσω του οποίου ζητείται η Αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος, όσον αφορά στο ίσης σημασίας δικαίωμα των μη ανθρώπινων έμβιων να συνυπάρχουν μαζί μας, χωρίς πόνο και δυστυχία, χωρίς ταλαιπωρία και εκμετάλλευση. (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΔΩ)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
{article 4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων}{title} {readmore}{/article}