Στην ιστορική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Κυριακής ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Αντώνης Τούλας, ο οποίος είναι και εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, έκανε τις παρακάτω εισηγήσεις για το θέμα της μετονομασίας του Δήμου Καλαμπάκας σε Δήμο Μετεώρων και για αυτό της παραμονής και ενίσχυσης των δημοσίων υπηρεσιών στην Καλαμπάκα, καθώς και την επιστροφή όσων συγχωνεύτηκαν με αυτές των Τρικάλων. Σημειώνουμε ότι ο κ. Τούλας είναι υπάλληλος (προϊστάμενος κίνησης) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμπάκας.
Μετονομασία του Δήμου Καλαμπάκας σε Δήμο Μετεώρων
Κύριες και κύριοι που παραβρίσκεστε στο δημοτικό συμβούλιο είναι αναμφισβήτητο γεγονός :
1) Ότι η φύση υπάρχει και δημιουργεί για να εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες.
2) Προβάλλει αναγκαία η επαφή του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση αφού είναι προφανές ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση της φύσης με την ποιότητα ζωής και την οικονομική ανάπτυξη. Τη φύση λοιπόν αφουγκράζομαι και είμαι σύμφωνος με την αλλαγή της ονομασίας του δήμου Καλαμπάκας σε δήμο Μετεώρων. Οι σκέψεις και οι απόψεις πολλές αλλά για μένα η αλλαγή του ονόματος είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ώστε να τιμήσουμε τη φύση για το δώρο αυτό που έκανε στον τόπο μας κι αυτό το δώρο δεν είναι άλλο από το γεωλογικό φαινόμενο των βράχων των Μετεώρων. Τα οφέλη πολλά και σε πολλούς τομείς όπως: ψυχικός, πνευματικός, θρησκευτικός, κοινωνικός, ηθικός, σωματικός, οικονομικός, πολιτιστικός, εθνικός, διεθνιστικός. Άφησα τελευταίο το όφελος στο διεθνιστικό τομέα για να σκεφτούμε όλοι εδώ σε αυτή την αίθουσα πόσοι διεθνώς γνωρίζουν την Καλαμπάκα και πόσοι τα Μετέωρα. Όλοι πιστεύουμε ότι τα Μετέωρα είναι γνωστά και στις πέντε Ηπείρους σε σχέση με την Καλαμπάκα.
Πιστεύω ότι προαπαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση, εκλογίκευση και φρόνηση για να φέρεις ένα τέτοιας βαρύνουσας σημασίας θέμα προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο αφού και άλλες φορές παλιότερα ξεκινούσε το θέμα μέσα στις δημαρχιακές ομάδες αλλά ποτέ δεν έφτανε στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Δήμαρχος και ο συνδυασμός μας όλοι πλέον είμαστε σύμφωνοι. Πιστεύουμε ότι και εσείς κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης είσαστε σύμφωνοι να ψηφιστεί ομόφωνα η αλλαγή της ονομασίας του δήμου Καλαμπάκας σε δήμο Μετεώρων.
Παραμονή και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών οι οποίες λειτουργούν σήμερα στην Καλαμπάκα και επιστροφή εκείνων που μεταφέρθηκαν στα Τρίκαλα. [Εισήγηση για την Π.Υ. Καλαμπάκας].
Όσον αφορά στην δημοτική και τοπική ανάπτυξη του Δήμου Καλαμπάκας, σε εναρμόνιση με τις δράσεις για την επιστροφή, παραμονή ,ενίσχυση και βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών που λειτουργούσαν ή λειτουργούν σήμερα στην πόλη της Καλαμπάκας και σε σχέση με την πρόταση που φέρνουμε στο δημοτικό συμβούλιο έχω να παρουσιάσω κάποια στοιχεία και μια άσχημη κατάσταση που αφορούν το Δήμο Καλαμπάκας όπως διαμορφώθηκε μετά την οικονομική κρίση και το πρόγραμμα Καλλικράτης. Ο δήμος Καλαμπάκας είναι δήμος της περιφέρειας Θεσσαλίας, με έδρα την Καλαμπάκα και βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο σημείο της Θεσσαλίας. Έχει μόνιμο πληθυσμό 21.991 κατοίκους και έκταση 1.650,19 τετρ. Χλμ. ενώ όλος ο νομός Τρικάλων έχει έκταση 3.389 τετρ. Χλμ. Δηλαδή καταλαμβάνει τη μισή έκταση του νομού, γι’αυτό είμαστε ο δεύτερος δήμος σε έκταση στην Ελλάδα. Στην πόλη της Καλαμπάκας σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ζούν μόνιμα 8.330 κάτοικοι ενώ στα υπόλοιπα 86 χωριά με τους οικοισμούς τους ζούν οι υπόλοιποι 13.661 κάτοικοι. Η θέση του δήμου βρίσκεται σε στρατηγική γεωγραφική θέση αφού είναι εύκολα επισκέψιμος και απέχει από τους δύο μεγάλους αναπτυξιακούς πόλους Αθήνα – Θεσσαλονίκη 4 και 2 ώρες αντίστοιχα. Ενώ ο δήμος μας χαρακτηρίζεται ως αγροτικός και κτηνοτροφικός δήμος διαθέτει ποικιλία τουριστικών πόρων.
Η σύνθεση του τουριστικού του προϊόντος (οικοσυστήματα υψηλής αισθητικής, οικολογικής φυσικής πολιτιστικής αλλά και ιστορικής αξίας) σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες σηματοδοτούν τουριστική αξιοποίηση όλες τις εποχές του χρόνου. Ειδικότερα τα Μετέωρα αποτελούν σημαντικό θρησκευτικό προορισμό αφού αποτελούν μετά το Άγιο όρος το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα του Ελλαδικού χώρου. Επίσης οι βράχοι πάνω στους οποίους στεγάζονται οι μονές είναι μοναδικού γεωλογικού και φυσικού κάλους. Αντίστοιχα τουριστικό προορισμό κυρίως χειμερινού αλλά και τουρισμό υπαίθρου αποτελούν όλες οι περιοχές του ορεινού όγκου ( Ασπροπόταμος , Παναγία, Καστανιά, Κλεινοβός, Χάσια και Τυμφαίοι). Με λίγα λόγια ο δήμος Καλαμπάκας συνεισφέρει στον τουρισμό του Ν. Τρικάλων το 70% των καταλυμάτων, το 74% των δωματίων, το 74% των κλινών, το 66% των αφίξεων και το 68% των διανυκτερεύσεων. Επίσης υπάρχουν 756 θέσεις κάμπινγκ μόνο στην πόλη της Καλαμπάκας και στο Καστράκι.
Συμπέρασμα;
Ο Δήμος Καλαμπάκας:
1. Δέχεται το κύριο βάρος των επισκεπτών, ημεδαπών και αλλοδαπών του Νομού Τρικάλων.
2. Λόγω της σύγχρονης τουριστικής υποδομής (ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, σύγχρονα κάμπινγκ, εστιατόρια, τουριστικά καταστήματα κ.α.) να είναι ο δήμος Καλαμπάκας ο πιο τουριστικά αναπτυγμένος στον νομό.
3. Να δέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό αλλοδαπών τουριστών του νομού.
4. Οι επισκέπτες του θρησκευτικού τουρισμού να μην επεκτείνουν την επίσκεψή τους σε χρόνο και άλλες δραστηριότητες σε κοντινές περιοχές του νομού, οπότε έρχονται αποκλειστικά για τα Μετέωρα και
5. Επειδή η μέση διάρκεια διαμονής τους δεν ξεπερνά συνήθως τις δύο διανυκτερεύσεις πρέπει να μπορούμε σαν τουριστικός δήμος να τους προσφέρουμε εξυπηρέτηση στις συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες, περίθαλψη στην υγεία και ασφάλεια, πολύ γρήγορα και όχι να περιμένουμε πότε θα έρθει μια υπηρεσία από την πόλη των Τρικάλων ή να τρέχουν οι επισκέπτες στα Τρίκαλα για να εξυπηρετηθούν με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους επαγγελματίες (ξενοδόχους, εστιάτορες κ.α. ) που αντί να ασχολούνται με την σωστή εξυπηρέτηση των επισκεπτών είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν και να χάνουν τον χρόνο τους στα Τρίκαλα για μια απλή συνδιαλλαγή με δημόσια υπηρεσία. Λίγο, το κακό αν μένεις Καλαμπάκα γιατί αν μένεις στον ορεινό όγκο του δήμου χάνεις όλη τη μέρα για να πληρώσεις ένα λογαριασμό ή να πάρεις ένα δημόσιο έγγραφο καθώς χάνεις και ένα όχι ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό για την εποχή μας σε καύσιμα ή εισιτήρια. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό της ανάπτυξης του δήμου και του τέλους της ταλαιπωρίας των τουριστών και των συνδημοτών μου όσων αφορά το εργαλείο των δημόσιων υπηρεσιών της πόλης μας ζητούμε σήμερα 12-10-2014 με αυτό το ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο να μπει ένα τέλος στην αποδυνάμωση αλλά και στη μετακόμιση άλλων υπηρεσιών από την Καλαμπάκα στα Τρίκαλα καθώς και την επιστροφή όσων έφυγαν. Δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε μορφή ψυχικής ηρεμίας αλλά και οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης όσο αυτά τα εργαλεία μετά το σοκ της οικονομικής κρίσης παραμένουν αποδυναμωμένα και μακριά από την πόλη μας.
Εγώ ως εντεταλμένος σύμβουλος σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου σε θέματα πολιτικής προστασίας και ως υπάλληλος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Καλαμπάκας, ζητώ από τους εκπροσώπους του νομού μας στο Ελληνικό κοινοβούλιο να μεταφέρουν στους αρμόδιους υπουργούς την απελπιστική αυτή κατάσταση του δήμου Καλαμπάκας, ο οποίος μετά το σχέδιο Καλλικράτης καταλαμβάνει τη μισή έκταση του νομού Τρικάλων, έτσι ώστε να δοθεί άμεση λύση στον ίσο καταμερισμό των υπηρεσιών του κράτους προς τους εξαθλιωμένους και ταλαιπωρημένους λόγω απόστασης από τις κρατικές υπηρεσίες ημεδαπούς, αλλοδαπούς τουρίστες και δημότες του δήμου Καλαμπάκας.
Όσον αφορά στην πυροσβεστική υπηρεσία της Καλαμπάκας όπου υπηρετώ πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα μίσθωσης του κτιρίου όπου είμαστε εγκατεστημένοι (ενοίκιο και νέο συμβόλαιο παραχώρησης από τον ιδιοκτήτη) διαφορετικά με οικοδόμηση νέου σύγχρονου κτιρίου σε οικόπεδο που θα μας παραχωρήσει ο δήμος ώστε μέσου κάποιου προγράμματος να διεκπεραιωθεί. Καθώς και αντικατάσταση του μηχανοκίνητου εξοπλισμού της υπηρεσίας (οχήματα υδροφόρα και επιβατικά)αφού τα υπάρχοντα πλην ενός τζιπ και ενός υδροφόρου 5 τόνων τα υπόλοιπα τέσσερα(4) είναι παλαιά. Τέλος χρειαζόμαστε ενίσχυση με ένα υδροφόρο όχημα 2,5 ως 5 τόνων 4Χ4 δασικών εκτάσεων αφού πρέπει να προστατέψουμε 1.700.000 στρέμματα δασικής έκτασης , ένα υδροφόρο όχημα με πλήρη διασωστική σειρά για τροχαία ατυχήματα καθώς και ατυχήματα από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως και ένα βραχιονοφόρο με καλάθι, ανάπτυξης είκοσι δύο μέτρων(22 m).
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.