Η αναζήτηση άρτιων ανθρώπων δεν είναι τωρινό μόνο θέμα. απασχόλησε από παλαιά την ελληνική φιλοσοφία. Αυτό το νόημα είχε και η αναζήτηση του Διογένη, που κρατώντας ένα αναμμένο κερί έλεγε το περίφημο «άνθρωπον ζητώ». Και ο Σωκράτης, που μαζί με τους Σοφιστές έστρεψε την έρευνα της εποχής από το φυσικό στον ανθρώπινο κόσμο, διαμαρτυρόταν, καθώς έβλεπε τους ανθρώπους της εποχής του να προσέχουν περισσότερο τα φυσικά πράγματα και λιγότερο την ψυχή.
Κάθε εποχή λοιπόν χρειάζεται συγκροτημένους ανθρώπους, για να μην αποπροσανατολιστεί από το δρόμο της πραγματικής προόδου. Χρειάζονται συνειδητοί άνθρωποι, για να ρυθμίζουν την τύχη των λαών. Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι οι συνετοί άνθρωποι δεν μπορούν να αδιαφορούν για την εξουσία, όταν αυτή πέσει στα χέρια των κακών.
Και είναι γεγονός ότι σήμερα η λεγόμενη «φωτεινή μειοψηφία» αποφεύγει την πολιτική και τις διάφορες άλλες υπεύθυνες λειτουργίες της Πολιτείας. Το χειρότερο όμως είναι το ότι και η ίδια η καθημερινή μας ζωή ακολουθεί δρόμους που οδηγούν μακριά από το καλό. Η ιδιοτέλεια, η ανευθυνότητα και η ευζωία είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εποχής μας. Η καταναλωτική κοινωνία και ο τεχνικός πολιτισμός γενικά δημιουργούν έναν άνθρωπο γυμνό από αξίες.
Έτσι, η πορεία του σημερινού πολιτισμού είναι φανερά επισφαλής, και γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη με τα σημερινά μέσα μαζικής καταστροφής. Γι’ αυτό, και το αίτημα του άρτιου ανθρώπου είναι σήμερα επίκαιρο και επιτακτικό, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Θέλουμε σήμερα ένα νέο άνθρωπο, που να κυβερνήσει τις τύχες του με φρόνηση και αρετή. Αν τελικά δεν επικρατήσει ο άρτιος άνθρωπος στην εποχή μας, χάος και αγωνία περιμένει την ανθρωπότητα.
Και δεν είναι καθόλου εύκολο να επικρατήσει ο άρτιος άνθρωπος. Γιατί ούτε η εποχή μας σήμερα τον ευνοεί ούτε η βούληση του ανθρώπου μπορεί να ταυτιστεί απόλυτα με το καλό.
Αυτός ο φαύλος κύκλος κάνει το αίτημα του άρτιου ανθρώπου σήμερα επίκαιρο βέβαια, αλλά κάπως μακρινό. Μπροστά στο υλικό συμφέρον, για τον περισσότερο κόσμο σήμερα δεν μπορούν να σταθούν οι ιδέες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού και της αγάπης.
Για να μην είναι κάπως ακαθόριστη η έννοια του άρτιου ανθρώπου, καλό είναι να αναφέρουμε εδώ και μερικά χαρακτηριστικά του :
α) Η αγάπη της ελευθερίας.
β) Οι ευγενείς φιλοδοξίες.
γ) Η ειλικρίνεια.
δ) Η καλοσύνη προς κάθε κατεύθυνση.
ε) Η αγωνιστικότητα.
στ) Η ενσυνείδητη φιλοσοφία της ζωής (κοσμοθεωρία).
ζ) Η συναίσθηση της ανάγκης του “εξοπλισμού” του (διανοητισμού, συναισθηματικού, ηθικού, πνευματικού).
η) Η επιδίωξη μεγάλων και υψηλών σκοπών στη ζωή.
θ) Η ανάγκη της κοινωνικότητας.
ι) Η αγάπη, ο ανθρωπισμός, η δικαιοσύνη, η αυτογνωσία.
{loadposition mypos1}
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!