Την επιστολή αυτή είχα συντάξει παλαιότερα ο ίδιος για λογαριασμό τής «Κίνησης Ενεργών Πολιτών Καρδίτσας». Αφορά όμως διαχρονικά και σε κάθε άλλον Δήμο, και όχι μόνο σε εκείνον της Καρδίτσας, και γι’ αυτό την αναδημοσιεύουμε σήμερα:
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Το κακό με τις ξενόγλωσσες επιγραφές τών καταστημάτων τής πόλης μας έχει παραγίνει. Έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ξένη και όχι σε ελληνική πόλη. Πολλοί συμπολίτες καταστηματάρχες χρησιμοποιούν ξένες λέξεις με ελληνικό αλφάβητο, άλλοι ξένες με ξένο αλφάβητο και μερικοί άλλοι ελληνικές λέξεις με ξένο αλφάβητο!
Και αναρωτιέται κανείς: Τι τους έπιασε αυτούς του ανθρώπους και κακοποιούν την ελληνική γλώσσα και το ελληνικό αλφάβητο, πνευματικά αγαθά για τα οποία μιλούν με θαυμασμό οι αιώνες; Πώς τολμούν να ρυπαίνουν τα λαμπρά αυτά ενδύματα της Ελλάδας; Δεν καταλαβαίνουν ότι ξεπουληθήκαμε εντελώς στους ξένους;
Τι τους φταίει η ελληνική γλώσσα, «η γλώσσα των γλωσσών», η γλώσσα του Ευαγγελίου, «η γλώσσα των Αγγέλων»; (Γκαίτε, Βρεττάκος). Πιο εκφραστικές βρίσκουν αυτοί τις ξένες γλώσσες; Υπάρχουν Έλληνες που ταξίδεψαν στα πέρατα του Κόσμου και έγιναν γνωσσομαθέστατοι, και όμως λατρεύουν τη γλώσσα μας ! Για μας, πάντως, είναι επιτακτική ανάγκη «να λογαριάσουμε πώς προχωρούμε» και «κατά πού προχωρούμε» (Σεφέρης).
Οι παραβάτες συμπολίτες μας, κάνουν μεγάλο κακό στη γλώσσα μας, χωρίς οι ίδιοι να κερδίζουν τίποτε με αυτή την συμπεριφορά τους. Η πελατεία δεν μεγαλώνει με τις ξενόγλωσσες επιγραφές. Μερικοί μάλιστα καταστηματάρχες βάζουν ως επιγραφή μια μάρκα εμπορεύματος στα ξένα, παραλείποντας κιόλας το κυριότερο: το όνομα και το επώνυμό του. Νέα ήθη αυτά μεταξύ του εμπορικού κόσμου!
Κύριε Δήμαρχε, εξηγήστε στους απερίσκεπτους αυτούς συμπολίτες μας ότι η πράξη τους αυτή είναι κοινωνικά κατακριτέα και νομικά αξιόποινη. Ο Νόμος 1491/1984, άρθρο 5, παρ. 5, ΦΕΚ 173, τ.Α΄, είναι σαφής και αυστηρός. Προβλέπει να γράφονται οι επιγραφές με ελληνικές λέξεις και με ελληνικό αλφάβητο. Αν κανείς καταστηματάρχης θέλει, μπορεί στη συνέχεια να γράψει την επιγραφή του και στα ξένα, με μικρότερα όμως στοιχεία.
Προτείνουμε, κ. Δήμαρχε, μαζί με την άδεια λειτουργία του καταστήματος να ελέγχετε -πάντα στα πλαίσια του Νόμου- και το είδος των επιγραφών. Όχι μόνο πώς γράφονται (στα ελληνικά ή στα ξένα), αλλά και τί λένε. Γιατί πολλές επιγραφές έχουν κιόλας αρνητικό νόημα, ή πάντως αφελές και ακατάλληλο να γράφεται και να λέγεται.
Συνήθως, κατηγορούμε το Κράτος μας ότι είναι αθηνοκεντρικό. Στην προκείμενη όμως περίπτωση, που το Κράτος εκχώρησε το χρέος προστασίας της γλώσσας μας, από τη συγκεκριμένη πλευρά, στους Δήμους και στην Αστυνομία, τι έχουμε να πούμε; Γιατί οι Δήμοι ολιγωρούν; Το χρέος αυτό είναι αυτεπάγγελτο. Δεν είναι κακό να βάλει ο Δήμος σε τάξη τους απείθαρχους πολίτες, και μάλιστα σε τόσο σοβαρά θέματα!
Προ έτους η Κίνηση Ενεργών Πολιτών έθεσε το θέμα εγγράφως σε όλους τους Δήμους του Νομού μας. Από ό,τι ξέρουμε άμεση αντίδραση υπήρξε μόνο από το Δήμο Σοφάδων. Ενδεχομένως να συζητήθηκε το θέμα και σε άλλους Δήμους. Στην πράξη όμως, η παρανο-μία και η πρόκληση συνεχίζεται. Γι’ αυτό και επανερχόμαστε.
Αρχίστε λοιπόν, κ. Δήμαρχε, την ενημέρωση και τον έλεγχο και θα σας στηρίξουν πολλοί συμπολίτες. Αυτή η πληγή κακοφόρμισε και δεν μπορεί να μείνει άλλο.
(Εφημ. «Πατρίδα», 31-5-2001)
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!