Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν για την κακοκαιρία «Ελπίς», η οποία, όπως γράψαμε χαρακτηριστικά την προηγούμενη εβδομάδα, ήρθε με κακές προθέσεις και προκάλεσε έναν πραγματικό χαμό.
Και φυσικά, δεν νοιάζονται και πολύ στα κέντρα εξουσίας και στα κεντρικά ΜΜΕ πόσο έχουν επηρεάσει τη ζωή στην επαρχία οι κακοκαιρίες ανέκαθεν, όσο νοιάζονται για τα προβλήματα που δημιούργησε η «Ελπίς» στην Αττική.
Οι ευθύνες σαφώς και υπάρχουν, όπως και τα ερωτηματικά για τον λόγο που δεν έφτασε το χρονικό διάστημα των 4-5 ημερών για να προετοιμαστούν ανάλογα οι αρμόδιοι.
Σίγουρα ο καιρός μπορεί να καταστρέψει το τελειότερο σχέδιο αντιμετώπισης, όπως και μεγαλύτερα μέσα, και να νικήσει και τους καλύτερους χειριστές μηχανημάτων. Όλα αυτά όμως, ο συντονισμός και η εκτέλεση των επιχειρήσεων, είναι το παν μπροστά σε τέτοια φαινόμενα.
Φωτιές, πλημμύρες, χιόνια, παγετός: Εάν ο κύριος λόγος που μετρά πληγές η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια είναι η κλιματική αλλαγή, τότε κάτι πρέπει να γίνει, για να αντιμετωπιστούν.
Δεν φτάνει να λέμε ότι θα μειώσουμε τα καύσιμα και τα πλαστικά, για να σώσουμε τον Πλανήτη. Πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους. Να αρχίσουμε να «γιγαντώνουμε» τα μέσα αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων. Να δουλεύουμε πολύ στον τομέα της πρόληψης το διάστημα που τα φαινόμενα αυτά εξαφανίζονται ή είναι σε ύφεση. Άλλωστε, τα κονδύλια δίνονται απλόχερα, όπως έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια.
Ας φροντίσουμε επίσης να αποκτήσει η χώρα μας και οι περιφέρειές μας όλα τα απαραίτητα οχήματα, μηχανήματα και αεροσκάφη για την αντιμετώπιση των κινδύνων.
Ας θωρακίσουμε τα χωριά μας, τις πόλεις μας και τους κατοίκους τους.
Δεν χωρούν πια δικαιολογίες.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!