Θα επαναλάβω κάτι που είχα γράψει προ ετών, και… αμαρτίαν ουκ έχω.
Είναι βέβαιο ότι τέτοια έντονα φαινόμενα, όπως τα πρόσφατα, θα καταγράφονται συχνά κάθε χρόνο, και ο Δήμος μας πρέπει να θωρακιστεί.
Τα περιβόητα κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να αυξηθούν, αλλά και πάνε αποδεδειγμένα σε τέτοια έργα και όχι όπου αλλού κριθεί αναγκαίο.
Τα ρέματα σε χωριά και πόλη πρέπει να διανοίγονται συχνότερα και -ιδίως στα χωριά- να ενισχυθούν με ζαρζανέτ, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Βλέπουμε ότι η βλάστηση έχει σχεδόν κλείσει κάποια ρέματα, και πρέπει να καθαριστούν ΣΗΜΕΡΑ.
Τα δέντρα, τα οποία έχουν θεριέψει σε αρκετά σημεία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο (αρμοδιότητα της Περιφέρειας, όταν είναι εκτός οικισμού, όπως η λεύκα στη Διάβα), πρέπει να κλαδευτούν, για να μην κινδυνεύουν διερχόμενοι και καλώδια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ από αυτά).
Να γίνουν μελέτες, όπου χρειάζεται, για να ανακατασκευαστεί το δίκτυο όμβριων στην πόλη, με σχάρες σε κάθε κάθετο και παράλληλο δρόμο της οδού Πίνδου, για να ανακόβουν την ορμή των υδάτων. Δεν είναι μόνο ότι πλημμυρίζουν την Πίνδου, αλλά και ότι κινδυνεύουν να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά οχήματα και πεζοί.
Τέλος, και κυριότερο, όταν βλέπουμε τέτοια καιρικά φαινόμενα σε εξέλιξη, δεν χρειάζεται να θέτουμε σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα. Ακόμη και αν τύχει να είμαστε στον δρόμο, ας επιλέξουμε ένα ασφαλές σημείο και ας περιμένουμε να περάσει η καταιγίδα.
Γενικά, πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά, και να μην μένουμε στη λογική «μπόρα είναι, θα περάσει».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!