Τον περασμένο Νοέμβριο που οι Ολλανδοί είχαν δώσει τις πρώτες κατευθύνσεις για την πρόληψη και αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία, η εφημερίδα μας είχε κυκλοφορήσει με τίτλο «Να κάνουμε τα αυτονόητα».
Από τότε λοιπόν είχε γίνει αντιληπτό ότι οι Ολλανδοί λίγο έως πολύ θα μας έλεγαν ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι γνωρίζουν όλοι οι αρμόδιοι και οι σχετικοί με τον αντικείμενο και στην Ελλάδα και στην Καλαμπάκα.
Άλλωστε, και ο πρώην Δασάρχης Καλαμπάκας, Ηλίας Ζαλαβράς, με άρθρο του στην εφημερίδα μας έχει επισημάνει ότι η λύση για τις πλημμύρες των ποταμών βρίσκεται στα ορεινά και λέγεται «φράγματα».
Αν σε αυτά προσθέσουμε την αδυναμία των τοπικών Αρχών να καθαρίσουν τις κοίτες των ποταμών, έτσι ώστε να μην «φυτρώνουν» μέσα τους δάση και νησιά (βλ. πλησίον πολύπαθης γέφυρας Καλαμπάκας-Διάβας) και να τις διατηρήσουν (τις κοίτες) σε ικανό εύρος -και όχι να τις στενεύουν δεκαετία με τη δεκαετία- έχουμε την εξήγηση των πλημμυρικών φαινομένων σε όλη της τη διάσταση.
Πώς λύνεται πλέον το πρόβλημα;
Κατ’ αρχάς με καθαρισμό της κοίτης των ποταμών και του Πηνειού από τα φερτά υλικά με κόστος πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Κατά δεύτερον με τον καθαρισμό των χειμάρρων και των ρεμάτων και την οριοθέτησή τους.
Κατά τρίτον με τη μετακίνηση των αναχωμάτων αρκετά μέτρα πέρα από την υπάρχουσα κοίτη ή με τη δημιουργία νέων ψηλότερων αναχωμάτων.
Και τέλος με την κατασκευή φραγμάτων στα ορεινά.
Όλα αυτά τα έργα πρέπει να ξεκινήσουν το καλοκαίρι, μια που πλέον είναι επιτακτική ανάγκη, αφού τόσα χρόνια η πρόληψη ήταν μια άγνωστη λέξη.
Βέβαια, υπήρχε ο εφησυχασμός, ότι η ξηρασία κυριαρχεί και ότι δεν χρειά¬ζεται εύρος και αναχώματα στα ποτάμια.
Όμως, το «νερό δεν ξεχνά», όπως μας θύμισε η κακοκαιρία Daniel.
Περιμένουμε λοιπόν τα κονδύλια, διότι ίσως μας πουν ότι δεν υπάρχουν και πολλά χρήματα, διότι τα χρήματα χρειάζονται και για αλλού, όπως η περιβόητη ανάπτυξη.
Ανάπτυξη όμως δεν έρχεται σε μια χώρα, όπου πολίτες ξενυχτούν, όταν βρέχει καταρρακτωδώς.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!