Ο Νομός Τρικάλων έχει έκταση 3.384.000 στρεμμάτων. Το 72% είναι ορεινή, το 11% ημιορεινή και το 17% πεδινή έκταση.
Η συνολική έκταση των προστατευόμενων περιοχών Natura που βρίσκεται εντός των ορίων του Νομού Τρικάλων ανέρχεται σε περίπου 2.250.000 στρέμματα. Δηλαδή περίπου το 65% της έκτασης του Νομού βρίσκεται σε καθεστώς υψηλής ή και απόλυτης προστασίας για την άγρια χλωρίδα , την πανίδα και γενικότερα των δομικών περιβαλλοντικών στοιχείων (π.χ. νερό , αέρας, τοπίο, παράδοση κλπ) που πρέπει να προστατεύονται έμπρακτα. Υπάρχουν βέβαια, σχετικά επιδοτούμενα προγράμματα, αρκεί να τα εστερνηθούμε.
Σε τμήματα των περιοχών αυτών έχουν αναπτυχθεί σημαντικά έργα υποδομής για την τουριστική ανάπτυξή τους, όπως και έργα για την δασική – περιβαλλοντική προστασία τους. Όμως κάθε περιοχή του Νομού μας ξεχωριστά, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής εκμετάλλευσης και ταυτόχρονα οικολογικής προστασίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κεντρικό τμήμα του κορμού της Πίνδου που ορίζεται από το Περιβόλι- Σαμαρίνα σε συνέχεια η Κρανιά με την Μηλιά και ακολουθεί το Μαλακάσι με το Στεφάνι και την Ανθούσα και τέλος φθάνει τους Καλαρρύτες και το Συρράκο. Είναι ένας περιβαλλοντικός διάδρομος με δυνητικά απίστευτο αριθμό σπάνιων ειδών πανίδας και χλωρίδας, θεαματικά τοπία, προστατευόμενες περιοχές σε κίνδυνο, που εύκολα μπορούν να είναι επισκέψιμα σε αλληλουχία, σαν ενιαίος χώρος.
Σήμερα, πολύ σπάνια να συναντήστε κάποιο προστατευόμενο θηλαστικό ή κάποιο αρπακτικό πτηνό, αν καταφέρετε να διασχίσετε αυτή τη διαδρομή. Γιατί άραγε;
Υπάρχει καλό –αν συντηρηθεί- δίκτυο δασικών και δημοτικών δρόμων, δύο χιονοδρομικά κέντρα και σε άριστες θέσεις κέντρα φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών όπως στην Σαμαρίνα, την Κρανιά, τα Γρεβενά, το Μέτσοβο, την Καλαμπάκα, την Καλλιρρόη, το Συρράκο.
Παραμένει ένα μικρό τμήμα κακής δασικής πρόσβασης μεταξύ Στεφανίου – Μαλακασίου έξη χιλ. και 15 χιλ. μεταξύ Μαλακασίου – Μηλιάς. Όμως ακριβώς σε αυτά τα τμήματα έχουν άδεια παραγωγής τρία μεγάλα αιολικά πάρκα που χρειάζεται να αποκατασταθεί η καλή προσβασιμότητα ώστε να γίνει δυνατή η εγκατάστασή τους. Ήδη οι αντίστοιχοι Δήμοι και οι τοπικές δασικές Υπηρεσίες έπρεπε να εντάξουν την προσβασιμότητα αυτών των τμημάτων σε άμεση προτεραιότητα αφού τα έσοδα από το νόμιμο τέλος και την φορολογία θα είναι αξιόλογα.
Υπάρχουν σημαντικά κέντα περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο Συρράκο, τον Ασπροπόταμο, τον Κορυδαλλό και τα Γρεβενά. Στο Μαλακάσι ολοκληρώνεται το Κέντρο προστασίας του βιοτόπου της καφέ αρκούδας, δηλαδή παρατήρησης και φροντίδας της άγριας πανίδας των θηλαστικών και των αρπακτικών της ορνιθοπανίδας στο πιο ευαίσθητο και επικίνδυνο σημείο της Πίνδου.
Μόνο μια ενιαία ενότητα δραστηριοτήτων που θα αναδείξουν και θα προστατέψουν την ευρεία αυτή περιοχή μπορεί να την οδηγήσουν σε μια βιώσιμη οικολογική και οικονομική ανάπτυξη. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν ολοκληρώσει πολλά έργα υποδομής. Αυτό που λείπει είναι μια συνεννόηση και κοινή δράση μεταξύ των Δήμων Γρεβενών, Μετσόβου και Καλαμπάκας. Αν κάθε Δήμος ή και ακόμη χειρότερα κάθε επί μέρους περιοχή κλειστεί αυτάρεσκα στο καβούκι της τότε θα συνεχιστεί η υποβάθμισή τους γιατί απλούστατα είναι ανεπαρκείς – από μόνες τους – στις σύγχρονες απαιτήσεις ενός σχεδίου σε οικονομία (με την ευρύτερη έννοια ) κλίμακας.
Υπάρχουν πλείστα όσα παραδείγματα σε ανεπτυγμένες χώρες με παρόμοια πλούσια δασικά οικοσυστήματα που το πραγματοποίησαν. Τουλάχιστον ας διερευνήσουμε το παράδειγμά τους. Αυτή η μιζέρια, η παραδοσιακή αδράνεια, η αυταρέσκεια και η ατολμία θα ερημώσει την Πίνδο, θα την υποβαθμίσει περιβαλλοντικά ακόμη περισσότερο και δεν θα συμμετάσχει στην εθνική προσπάθεια για την οικονομική ανάταση. Είναι αδιανόητο να έχουν γίνει ή προγραμματισθεί τόσες σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή αυτή, όπως θαυμάσια ξενοδοχεία, καταστήματα, δρόμοι, αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά έργα, αναβαθμίσεις περιοχών Natura, χιονοδρομικά κέντρα, παραδοσιακές εκδηλώσεις, καλλιέργειες, κτηνοτροφία, παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα, αναπλάσεις αρχιτεκτονικών υποδομών πολύτιμων εκκλησιαστικών θησαυρών, αναδείξεις γεωλογικών θαυμάτων και να μην υλοποιούμε ένα γενικό σχέδιο για την βιώσιμη ανάπτυξή τους, που κοστίζει πλέον ελάχιστα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!